Gain jeuk op kop - column

Winschoten - De kapper was tegenover ons huis. Een klein vertrek, zakelijk, zonder hippe posters met daarop hippe twintigers met nog hippere kapsels. Slechts een kappersstoel, stoelen voor de wachtenden en een tafeltje als ik me goed herinner.

Of er literatuur was weet ik niet meer. Waarschijnlijk niet. Bij de kapper werden  door de aanwezigen  gesprekken gevoerd, en de kapper – onderwijl stug doorknippend – praatte mee. Er was tijd in overvloed. 

De plichtmatige vraag van de kapper wat de klant voor ogen had werd doorgaans beantwoord met ‘eev’n wat biepunten’, tot ‘gedekt, nait te kort’. Meer keuze had je destijds niet, afgezien van opgeschoren in de nek voor de opa’s tot permanent voor de oma’s. Geen kleurtjes, geen blunt cut, highlights, emokapsels of bouffant.

Nu gaat alles snel, loopt zelf Jannie van 63 met coupe soleil in twaalf kleuren (Hip hè? Ja,  Jannie, zonder rimpels en veertig jaar jonger was het inderdaad hip), en wordt nagenoeg elk kwartier van de dag nuttig besteed.

In het dorp waar ik woon liggen de zaken echter totaal anders. Daar is nog wel de broodnodige tijd. En die tijd wordt dan ook ruimschoots benut. 

Daar kwam ik weer eens achter bij het ophalen van een kuurtje bij de plaatselijke apotheek. Denk niet dat dit een fluitje van een cent is, integendeel. Voor een bezoekje aan de pillen- en poederafdeling dient zeker een klein uur te worden uitgetrokken. De apotheek wordt namelijk gerund door een niet bepaald vrolijk kijkende dame met zeeën van tijd.

Tijd en humor, want hoewel de vrolijkheid er niet van af straalt, houdt de apothekersvrouw weldegelijk van een geintje. Zo voorziet ze de klant met regelmaat van verkeerde pillen, pillen die niet zijn besteld, doosjes voorzien van labels die niet bij het soort pillen horen en doosjes met vijf pillen, waar minimaal tien in horen te zitten. 

En dat ze van een geintje houdt, ondervond ook een nestor, die klaagde over een jeukend been (‘Nait normoal meer, ken dr nait van sloapen). In krap een halfuur werden alle mogelijke oorzaken doorgenomen, van verandering van zeep tot mogelijke reactie op onlangs aangeschafte kleding. 

En wat stelt u voor?

Cetacrogolcrème.

Dou mie dat den moar.

Hebben wie nait, moar ik heb wel naproxen. Kriegen ie gain jeuk op kop.

Arjan Brondijk