Week van de Begraafplaats in Winschoten

Winschoten - De Week van de Begraafplaats in dit jaar van zaterdag 26 mei tot en met zondag 3 juni. Een week lang staat de begraafplaats in Nederland in de schijnwerpers. Het thema is ‘Tussen Kunst & Kist’.

Binnen de gemeente Oldambt is de Begraafplaats Hofstraat deelnemer, want de Stichting Oud Winschoten met de vrijwilligersgroep verzorgen tijdens deze week op zaterdag 2 juni van 10.00 tot 15.00 uur rondleidingen over deze begraafplaats.

Vrijwilligers zijn deze dag actief met herstel en onderhoud van grafmonumenten en nieuwe vrijwilligers kunnen zich uiteraard ook aanmelden.

Bijzonder landschapselement

De begraafplaats, in 1829 in gebruik genomen, is met de aan de zuidkant van dit terrein grenzende Joodse begraafplaats een bijzonder landschapselement in het centrum van Winschoten. Het terrein heeft een oppervlakte van circa 4,5 hectare met daarop bijna 9000 graven.

Op deze begraafplaats liggen meerdere vooraanstaande personen die tijdens hun leven op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de plaats Winschoten en het Oldambt, zoals bestuurders, personen deeluitmakend van de rechterlijke macht, onderwijsinstellingen en verenigingen.

Ook vinden we er graven van verzetshelden, oorlogsslachtoffers, militairen en andere bekende 'Oldambtsters'

Rondleidingen

Belangstellenden voor de rondleidingen langs de zogenoemde markante graven gerelateerd aan het thema kunnen zich melden bij het gebouwtje midden op de begraafplaats. Aan de rondleidingen zijn geen kosten verbonden.