Klokgieting in kader 450 jaar Slag bij Heiligerlee

Heiligerlee - In het kader van 450 jaar Slag bij Heiligerlee is dinsdagavond een speciale klok gegoten bij het plaatselijke Klokkengieterijmuseum. Dit gebeurde door Simon Laudy.

Vandaag, woensdag, wordt de officiële openingshandeling van het evenement verricht door Commissaris van de Koning, René Paas. Een onderdeel van de opening en herdenking is het luiden van de speciale klok. 

Voordat het proces van start ging, werd achter de Klokkengieterij een speciale oven gebouwd. De vorm waarin het brons werd gegoten was een week eerder al voorbereid. De hele dag werd gebouwd aan de oven en het stoken hiervan tot een temperatuur van 1100 graden. Het brons is dan het best vloeibaar om gegoten te kunnen worden.  Omstreeks 21.30 uur werd deze temperatuur ongeveer bereikt.

Onder toeziend oog van een grote schare dorpsbewoners uit Westerlee en Heiligerlee én andere belangstellenden werd het brons voorzichtig in de mal gegoten. De klok wordt vandaag, na een nacht afkoelen, bevrijd uit zijn mal. Pas dan zal duidelijk worden of het hele proces goed is gelukt.

De klok, met een diameter van 63 centimeter, zal vanmorgen voor het eerst worden geluid. Wat de toon van de klok wordt is nog niet bekend.

Foto's Marcel Lameijer