Grimmige sfeer tijdens themabijeenkomst HKA en BOP

Oude Pekela - De themabijeenkomst van de Huurders Koepel Acantus (HKA) en de Bewoners Organisatie Pekela (BOP), medio vorige week in mfc de Binding in Oude Pekela begon nog wel zo vrolijk. Het werd echter een klachtenavond.

Met een stukje theater over overlast en burenruzies bij mensen die leven in een huurwoning. Het toneelstukje moest voor de aanwezigen de inleiding vormen hoe dit soort zaken zijn op te lossen. Door eerst met elkaar te praten, daarna te bellen met de verhuurder, vervolgens klachten schriftelijk in te dienen voor het dossier en als dat niet hielp de wijkagent of de gemeente te vragen om hulp. En als dat ook niets opleverde kon als laatste de stap naar de rechter worden gezet.

Regen aan klachten

Zo ging het ook met het tweede deel van de sessie dat ging over het onderhoud van een huurwoning. Eerst weer toneel en daarna voorlichting. Beide delen verzandden echter in een sfeer van grimmigheid. Veroorzaakt door een regen van klachten die door een aantal Pekelder huurders richting Acantus werd geuit.

De leiding van de HKA, mede-organisator van de voorlichting, moest meerdere keren ingrijpen om de bijeenkomst op de rails te houden. Ook een woordvoerder van de Woonbond moest zijn best doen om de samenkomst in sferen van informatieverstrekking te houden.

Voortdurend onderbroken

De voorlichters werden voortdurend onderbroken door opmerkingen vanuit de zaal. Als er bijvoorbeeld werd gezegd dat mensen voor een klacht moesten bellen, werd uit het publiek geroepen dat dit niets hielp. "Na drie keer bellen komt er nog niemand.” Een ander was boos op het toewijzingsbeleid. "De buren die we nu hebben maken er een zootje van en niemand doet wat.”

Een andere aanwezige was zo boos over de voortdurende wateroverlast rond de woning dat met een bijna huilende stem werd gedreigd de maandelijkse huur te zullen blokkeren. Ook geluidshinder, het hebben van vechthonden, langdurige schimmelvorming en bijvoorbeeld het sleutelen aan sloopauto’s in voortuinen werden aan de kaak gesteld. Een insider wist te melden dat sommige huurders zelfs illegaal opritten aanleggen, waarmee behalve de Woongroep Acantus ook de gemeente Pekela, eigenaar van de grond, de maat werd genomen.

Sceptisch

Nog tijdens de voorlichting werd iedereen met klachten gevraagd na sluiting naam en adres te laten noteren. "Waarna wij contact met u gaan opnemen”, aldus een woordvoerster van de HKA. Door diverse aanwezigen werd hierop sceptisch gereageerd. Duidelijk werd dat er voor Acantus in Pekela nog een hoop werk aan de winkel is en dat behalve het uitvoeren van concrete verbeteringen aan huurwoningen tevens 'geklust' zal moeten worden aan het opkrikken van de goodwill.