Politie kruipt in de huid van criminelen tijdens oefening bij Siepco

Oude Pekela - Nogal wat automobilisten in Oude Pekela keken donderdagmorgen verbaasd uit hun ogen toen bleek dat de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis, het winkelcentrum, bij De Binding en bij sommige scholen al op een vroeg tijdstip barstenvol personenwagens stonden.

Het waren de auto’s van enkele honderden politiefunctionarissen uit Noord-Nederland. Vanaf de parkeerplaatsen werden de niet geüniformeerde agenten met voertuigen van het busmuseum naar Siepco gebracht.

Leermomenten

In de hallen van Siepco, in de voormalige strokartonfabriek Free & Co, kregen de deelnemers die dag allerlei leermomenten en workshops aangeboden. Er deden ongeveer 250 politiemensen uit Groningen, Friesland en Drenthe mee. De deelnemers zijn werkzaam bij zowel de regionale als districtelijke recherche, maar ook bij de crimeteams van enkele basisteams.

Ze kropen in de huid van de crimineel door allerlei opdrachten uit te voeren die ze normaal gesproken proberen te bestrijden. Zo leerden ze hoe ze een criminele organisatie moesten opzetten, hoe ze geld wit konden wassen en hoe ze uit het zicht van overheidsinstanties konden blijven.

Hennepkwekerij

Verder leerden medewerkers van Enexis hen om voor een hennepkwekerij stroom ‘achter de meter’ vandaan te halen en digitaal specialisten leerden hen hoe ze illegale goederen op het darkweb konden bestellen. 

Hoofd van de Dienst Regionale Recherche Hugo van Klaveren die de gehele dag als deelnemer had meegemaakt, was verrast door de invulling van deze masterclass: "Dit geeft een totaal andere dimensie aan leren. Door vanuit het perspectief van de crimineel te leren kijken, weet je wat je als politie te doen staat. Het brengt je nieuwe inzichten in vormen van interventies maar leert je ook waar je nog aan werken moet."

Sfeer

Deze dag was niet mogelijk geweest zonder de inzet van het bestuur en vele vrijwilligers van SiepCo en de welwillende medewerking van de gemeente Pekela en de brandweer. De politie was daar dan ook enorm over de spreken. "Door de prachtige locatie en de medewerking van al deze mensen kon een sfeer neergezet worden die zijn weerga niet kent", aldus een van de organisatoren van het evenement.

Op verzoek van de politie moest de oefening geheim blijven. Daarom mocht over het evenement van te voren niet worden gepubliceerd en waren de gebouwen van Siepco (Hempflax) hermetisch afgebakend met zwarte schermen. Alleen medewerkers van Siepco werden in de ruimtes toe gelaten. De oefening duurde de hele dag.