Gratis pottenbakken op komende Schutsemarkt

Nieuwe Pekela - De traditionele Schutsemarkt in Nieuwe Pekela staat weer voor de deur. Het regionaal zeer bekende evenement wordt op zaterdag 9 juni gehouden.

Volgens Remco Cannegieter, voorzitter van het organiserende stichtingsbestuur, hebben op dit moment ruim 100 kooplieden en overige belangstellenden zich gemeld voor een plaatsje op de markt, die zoals wellicht bekend, wordt opgesteld langs de boorden van het Pekelder Diep. De diversiteit in branches is ook deze keer weer groot.

Gratis activiteiten

De Schutsemarkt wordt voor de 29e keer gehouden. Het evenement wordt rond 9 uur door burgemeester Jaap Kuin geopend op het plein van het voormalige gemeentehuis. Aanwezige kinderen krijgen een presentje en muziekgezelschap Excelsior zorgt voor de muzikale omlijsting. Op en rond het markterrein zijn veel gratis activiteiten voor de jeugd. Er zijn weer waterballen op het Pekelder Diep, er komen springkussens, er is een puzzelspeurtocht, een kindervrijmarkt, een verloting en er komt gratis pottenbakker onder leiding van een echte kunstenaar.

Het Pekelder Shantykoor en de streetband van Excelsior zorgen voor de vrolijke noot en oude trekkers en een draaimolen gaan het plein nabij de vroegere SNS-bank opvullen. In het Tehuis en in het gebouw van de christelijke gereformeerde kerk kunnen marktgangers gebruik maken van koffie en toilet.

In 2019 bestaat de Schutsemarkt 30 jaar. Het bestuur wil dan wat de activiteiten betreft extra royaal uitpakken. Behalve eigen ideeën vraagt het marktbestuur tevens het publiek om plannetjes te bedenken die de 30e markt extra aantrekkelijk kunnen maken. Op zaterdag 9 juni kunnen op het markterrein de ideeën in een bus worden gedeponeerd.

Heeresveldspringen

In hetzelfde weekend van de Schutsemarkt wordt in Nieuwe Pekela ook weer het jaarlijkse Heeresveldspringen gehouden. In het plaatselijke wandelpark en eveneens voor de 29e keer. Pony- en ruitervereniging Niop tekent ook nu weer voor de organisatie. Vanwege de zeer grote deelname – voorzitter Erik Schuringa verwacht ruim 600 starts – begint het paardenspektakel al op vrijdagmiddag 8 juni en eindigt het pas op zondagmiddag. Alle categorieën verschijnen in de ring.

Grote prijs van Nieuwe Pekela

Zaterdagmiddag rond half drie wordt de Grote prijs van Nieuwe Pekela verreden door de Z- en ZZ-klasses. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en wordt aangeboden door bouwbedrijf Fennema ut Nieuwe Pekela. Nieuw dit keer is het zogeheten Veteranen Springen. Ruiters en amazones van 40 jaar en ouder komen in deze categorie in de ring en proberen punten in de wacht te slepen voor de Oldies Cup.