Prachtig systeem - column

Winschoten - Een nieuw systeem testen is zóóóóó jaren tachtig. Leren door te doen is het credo. Nait van dat benauwde, of - in het Achterhoeks - vaak bu-j te bang.

De introductie beloofde al niet veel goeds, maar plaats voor scepsis wordt weggedrukt. Immers: het is een prachtig systeem, zo werd gesteld. Kwestie van vertrouwen. Om met wijlen Hendrikus Colijn te spreken: U kunt rustig gaan slapen. Alleen kalmte kan u redden.

Negatieve gedachten werden daarom weggestopt. Positiviteit kwam daarvoor in de plaatst. En terecht, zo leek het, want als een volleerde prof bewoog de vriendelijke dame het pijltje van de muis over het scherm. Kind kan de was doen. Klikje hier, een klikje daar en voilà.

Argwaan? Welnee. Ook niet als de woorden 'Dit werkt nog niet goed, maar daar wordt aan gewerkt' en 'Dit moet nog eventjes worden aangepast' vallen.

'Eventjes' klonk zelfs enigszins schattig uit haar mond.

Het nieuwe systeem heeft veel voordelen, zo werd beweerd. Overzichtelijker, klantvriendelijker, meer plek voor advertenties, ideaal voor Smartphone, Laptop of iPad.

Inmiddels zijn we een paar weken verder. Veel vertrouwen in het 'prachtige systeem' is er niet meer. Het inloggen blijkt een heidens karwei ('detail'), foto's kunnen zo nu en dan niet worden geupload ('ook een detail') en berichten worden om de haverklap niet opgeslagen, of verdwijnen zelfs in het duistere niets ('ach, dat is vervelend').

Besloten is dan ook, nu al, om het 'prachtige systeem' te vervangen door een nieuwere versie van dit 'prachtige systeem'.

En dit werkt wel naar behoren?

Tuurlijk. Vertrouwen. U kunt rustig gaan slapen. Alleen kalmte kan u redden.

Dat dit niet altijd lukt, bewijst de afdruk van een kapotgesmeten sinaasappel op de keukendeur.

Arjan Brondijk