UWV: Koks en bedienend personeel lastig te vinden

Winschoten - Het aantal WW-uitkeringen in Groningen neemt in april verder af. Vooral uit uitzendbureaus, zorg en handel doen minder mensen een beroep op de WW. Nu het hoogseizoen nadert, kampt de horeca met personeelstekorten. Vacatures voor koks en bedienend personeel zijn moeilijk vervulbaar.

In de aanloop naar de zomer piekt de werkgelegenheid in de horeca. Ook op langere termijn is het aantal banen in de horeca sterk gestegen. UWV verwacht dat deze banengroei de komende jaren doorzet. Landelijk telt de horeca in 2019 naar verwachting 442 duizend banen. Dat zijn er 10.000 meer dan nu. De werkgelegenheid in de horeca is seizoensgebonden. Vandaar dat de vraag naar personeel vooral nu toeneemt. De belangrijkste beroepsgroepen in de horeca zijn koks, kelners en barpersoneel en keukenhulpen.

Meer vacatures
Het aantal vacatures voor koks en kelners is het afgelopen jaar toegenomen in Groningen. Ontstonden er in 2016 nog 1.000 vacatures voor deze beroepsgroepen, in 2017 nam dit toe tot 1.200 vacatures (+17 procent). Gemiddeld over alle beroepen was de toename 15 procent. De meeste vacatures in 2016 en 2017 waren voor kelners en barpersoneel. Volgens onderzoeksbureau ABF staan vooral vacatures voor kok en medewerker fastfood langer dan drie maanden open en zijn dus vaker moeilijk vervulbaar.