46e Editie van de Nationale Molendagen

Wedderbergen - DeNationale Molendagen, het belangrijkste molenevenement van Nederland, vinden plaats op 12 en 13 mei. Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!

Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlandse molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. In de provincie Groningen doen zo’n 50 molens mee. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen. De deelnemende molens staan op https://www.molens.nl/

Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Zo opent in molen De Weddermarke in Wedderbergen het kleinste theater van Nederland de deuren met een doorlopende korte voorstelling. Verder is Mills on the Air aanwezig bij molen De Dellen in Nieuw-Scheemda. Een van oorsprong Engels amateurradio-evenement waarbij er contact met molens in binnen- en buitenland wordt gemaakt. Iedereen kan meeluisteren met de communicatie via amateurradioverbindingen.

Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen gratis het Molen-Ontdekboekje klaar. Vol puzzels, raadsels, kleurplaten en spelletjes.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.