De strijd in de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden

Heiligerlee - Het is op 23 mei 450 jaar geleden dat de Slag bij Heiligerlee plaatsvond en voor de Nederlanden de Tachtigjarige Oorlog begon. Historicus Arnout van Cruyningen geeft met De Opstand 1568-1648 een gedetailleerd en rijk geïllustreerd overzicht van de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. Wat was ook al weer de aanleiding voor dit langdurige en bloedige conflict? Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen, wie waren de hoofdpersonen, en wat waren de gevolgen?

Van Cruyningen behandelt alle belangrijke aspecten van de Nederlandse Opstand tegen Spanje: De Beeldenstorm, de Slag bij Heiligerlee, het Twaalfjarig Bestand, de Slag op de Mookerheide, de Geuzen, het Plakkaat van Verlatinge tot Leidens Ontzet en de Vrede van Münster.  Hij geeft uitgebreide biografische beschrijvingen van de belangrijkste hoofdrolspelers, zoals de familie Nassau, die tijdens de Opstand twaalf  leden verloor,  Margaretha van Parma, de hertog van Alva, Egmond, Horne en vele anderen.

 

Godsdienst en geld

De twee belangrijkste oorzaken van de Nederlandse Opstand waren  godsdienst en geld. De ideeën van de Reformatie verspreidden zich razendsnel door Europa. De Spaanse vorst Filips II liet protestanten in zijn rijk vervolgen, en dat  leidde ook in de Lage Landen tot zware conflicten tussen protestanten en rooms-katholieken.

Daarnaast maakte zijn landvoogd, de hertog van Alva,  zich bijzonder gehaat in de Lage Landen vanwege zijn strenge belastingmaatregelen en zijn hardhandig optreden.

Uiteindelijk zou de Nederlandse strijd om onafhankelijkheid  enorme economische, religieuze, culturele en politieke veranderingen teweegbrengen, en dat zou de inleiding vormen tot een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw.

Over de auteur

Historicus Arnout van Cruyningen (Wijchen) studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in dynastieke geschiedenis, met name in die van het huis Oranje-Nassau. Recente uitgaven zijn Het Koninklijk Huis der Nederlanden, Stadhouders in de Nederlanden en De Tachtigjarige Oorlog.

Arnout van Cruyningen | De Opstand 1568-1648. De strijd in de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden | paperback met flappen, geïllustreerd in kleur, met registern, chronologisch overzicht | Uitgeverij Omniboek, Utrecht | ISBN 978 94 0191 266 2 | 27,50 euro | verschijnt 8 mei 2018 | www.omniboek.nl