Slim onderweg naar Groningen

Winschoten - Er wordt in Groningen gewerkt aan weg en spoor. Verschillende projecten maken de stad klaar voor de toekomst. In de tussentijd kunnen de werkzaamheden zorgen voor hinder op de weg en het spoor. Daarom is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in fietspaden, P+R terreinen en openbaar vervoer om zo forenzen en bezoekers voldoende alternatieven voor de auto te bieden.

Voor het groeiende aantal fietsers zijn en worden er nieuwe fietspaden aangelegd en bestaande fietspaden verbeterd. Dit geldt voor zowel fietspaden in de stad als er naartoe. Bijvoorbeeld de Fietsroutes Plus, ze verbinden omliggende dorpen (Zuidhorn, Bedum, Winsum, Leek, Ten Boer en Haren) met de Groninger binnenstad. Deze nieuwe fietsroutes zijn goed verlicht, breed en veilig. Hierdoor kunnen ze grote stromen fietsverkeer aan en zijn ze ook geschikt voor snelle e-bikes. De elektrische fiets is een goed alternatief voor de auto, vooral tijdens de spits.


P+R-terreinen
Met de auto naar Groningen, maar toch de file mijden? Dat kan door gebruik te maken van de P+R- terreinen. Je reist met de auto richting Groningen, parkeert je auto gratis op het P+R-terrein aan de rand van de stad en reist met de bus of fiets verder naar de binnenstad. De bussen vertrekken zeergeregeld en maken veelal gebruik van vrije busbanen. Zo bereik je snel je bestemming in de stad. Liever het laatste stuk fietsen? Op de meeste P+R-terreinen vind je fietsenstallingen en fietskluizen.


Openbaar vervoer
Groningen is vanuit alle windrichtingen goed te bereiken per bus of trein. De  verheid investeert fors in zowel de bus- als treinverbindingen richting Groningen. Het doel is om Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) aan te bieden voor bewoners van alle omliggende gemeentes. Via de nieuwe HOV-routes, met speciale busbanen, kunnen bussen goed doorrijden en zijn ze sneller op hun plaats van bestemming. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in de treinverbindingen. Hiervoor moet er gewerkt worden aan het spoor, wat af en toe voor hinder kan zorgen.


Eerder of later reizen of thuis werken
Om te voorkomen dat je tijdens de spits in de file komt te staan, kun je ook op andere tijden gaan werken of thuis werken. De organisatie Groningen Bereikbaar is met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in gesprek om te kijken of lesroosters, werktijden en vergadertijdtijdstippen aangepast kunnen worden. Door het anders roosteren van een aantal onderwijslocaties, reizen er al 950 studenten minder in de ochtendspits. Ook wordt gekeken naar manieren om het thuiswerken makkelijker en meer geaccepteerd te maken.


Hemelvaartweekend
In het hemelvaartweekend worden voorbereidende werkzaamheden verricht voor de ombouw van de Zuidelijke ringweg. Van woensdagavond 9 mei 22.00 uur tot maandagochtend 14 mei 6.00 uur is een deel van de zuidelijke ringweg afgesloten en rijden er geen treinen tussen Groningen-Hoogeveen, Groningen-Winschoten en Groningen-Veendam. De noordelijke rijstroken zijn vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de Hereweg afgesloten voor alle verkeer. Dit geldt dus voor het verkeer uit de richting Hoogezand richting Drachten. De zuidelijke rijstroken (het verkeer richting
Hoogezand) tussen de Hereweg en knooppunt Euvelgunne blijven open met twee versmalde rijstroken.