Koningsdag goede kans op zon

REGIO - Het vooruitzicht naar Koningsdag laat een weersverbetering zien. Na het weekend is het een aantal dagen vrij somber met af en toe een bui. De middagtemperatuur daalt naar 12 tot 17 graden. Vanaf donderdag neemt de kans op zonnige perioden toe.

Dat meldt Weeronline.

Lokaal kan wel een bui ontstaan, maar met een beetje geluk blijft het droog. Met wat zon is het buiten al snel aangenaam. Tijdens Koningsnacht is het overwegend droog en fris met 4 graden.

Het weekend begint vrij zonnig en droog. Vandaag wordt het op grote schaal warm met 20-23 graden. In het zuiden kan het 24-25 graden worden. Aan de noordkust is het 18 graden en op de Wadden 15-16 graden.

Morgen zijn er meer wolkenvelden, maar ook zonnige perioden. In de ochtend is er kans op een enkele bui. In de middag kan in het oosten een zomerse onweersbui ontstaan. Daarbij is kans op hagel en zware windstoten van ruim 75 km/u. Het is morgen nog wat warmer dan vandaag. In het zuidoosten wordt het maar liefst 26-27 graden en daarmee wordt het de vierde zomerse dag van deze maand. Normaal telt de maand mei pas vier zomerse dagen in het zuiden! Ook elders is het warm met 24 graden in de Randstad en 21-24 aan de kust. Op de Wadden is het een graad of 20.

Na het weekend krijgen we weer normaal aprilweer. Maandag schijnt vooral in het westen de zon en is het overwegend droog. Daarna neemt de bewolking toe en vooral dinsdag en woensdag is het vaak grijs. Daarbij kunnen we enkele buien verwachten en de temperatuur gaat omlaag. Maandag is het 13 tot 19 graden en donderdag hooguit 12-15. Daarmee is het 13 tot 16 graden kouder dan de extreem warme afgelopen donderdag.

De zon breekt door

Wolkenvelden maken donderdag plaats voor zonnige perioden. De kans op een bui neemt af en volgens de huidige verwachting is de kans vrij groot dat het tijdens Koningsnacht op de meeste plaatsen droog blijft. Met 4-8 graden is het in de nanacht misschien wel wat frisjes. Het wordt niet zo koud als vorig jaar. Toen vroor het tijdens Koningsnacht in het binnenland 1 tot 3 graden en hadden we voor het eerst sinds 1996 weer vorst tijdens onze koninklijke feestnacht.

Koningsdag is de kans op een bui in het westen circa 30 % en in het oosten circa 60%. Veel regen wordt niet verwacht en waarschijnlijk gaat het om lichte buien. Er ontstaan vooral in het binnenland veel stapelwolken en tussendoor laat de zon zich zien. In het westen krijgt de zon meer ruimte. Het wordt 14 graden in de kustprovincies en 15-16 in het oosten en zuiden. In het zuidoosten kan het 17 graden worden. Dit zijn normale temperaturen voor Koningsdag.

Vorig jaar was het koud met slechts 10,9 graden in De Bilt. De kans op die kou is op dit moment slechts 5%. De kans op warm lenteweer met maxima boven 20 graden is ook slechts 5%.

Meer over het weer op Koninginnedag en Koningsdag in het verleden.