Veendammer en Pekelder gaan de Tweede Kamer in

VEENDAM - Floris Blaauw uit Veendam en Marit Heijerman uit Nieuwe Pekela doen op 23 april mee aan het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Deze dag staat de Tweede Kamer bol van jonge energie. Het Jeugddebat wordt voor de 23ste keer gehouden en dit jaar komen 125 jongeren uit heel Nederland samen om hun nauwkeurig voorbereide plannen aan de politici voor te leggen.

Het Nationaal Jeugddebat geeft ook dit jaar jongeren uit alle provincies van Nederland een stem, zodat zij met beleidsmakers kunnen bespreken wat voor hen belangrijk is. Verschillende onderwerpen komen aan bod, van het debatteren over “aanpak kindermishandeling” met minister De Jonge tot “drugsgebruik onder jongeren” met Kamerleden Raemakers (D66) en Westerveld (GroenLinks).

Daarnaast wordt er gedebatteerd over het thema “discriminatie op de arbeidsmarkt” met staatssecretaris Van Ark, het thema “natuur- en klimaatveranderingen” komt aan bod bij Speciaal Gezant Klimaat, Marcel Beukeboom en de dag wordt afgesloten met een debat over “studiestress” met Margrite Kalverboer, De Kinderombudsman.

Het besmettelijke optimisme, de stuiterende energie en het denken in kansen van jongeren is voor de politici die deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat altijd weer overrompelend. Het kan dus zomaar zijn dat zij overgaan tot verregaande toezeggingen, wat in het verleden ook regelmatig is gebeurd.

Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf; in het najaar van 2017 vonden de Provinciale Jeugddebatten plaats, voorrondes waar uiteindelijk de nationale debaters uit voortkwamen.

Het Nationaal Jeugddebat betrekt jongeren bij de politiek en hun frisse ideeën komen via dit project terecht in de Nederlandse politiek.