Jaap Velema geïnstalleerd als eerste Kroonbenoemde burgemeester van Westerwolde

Wedde/Sellingen - Jaap Velema is vanavond, woensdag, geïnstalleerd als eerste Kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Westerwolde. Dat gebeurde tijdens een ingelaste raadsvergadering op het gemeentehuis in Sellingen.

"Een functie die Velema op het lijf is geschreven", zei Commissaris van de Koning René Paas. "Een schaap met vijf poten, die knopen kan doorhakken. Iemand die de regio kent en de taal spreekt."

Paas complimenteerde de vertrouwenscommissie met de keuze voor Velema. "Ik vind het een mooie keuze."

Toen de vertouwenscommisie de naam van Velema bij de sollicitanten zag, was het duidelijk dat hij het moest worden, verduidelijkte wethouder Giny Luth. "Iemand in de vertrouwenscommissie zei meteen: 'Dit is hom'"

De in Ter Apel opgegroeide Velema is, volgens Luth, een 'authentieke Westerwolder'. "De wethouders zijn zeer ingenomen met zijn benoeming. Velema is een boegbeeld die wij voor Westerwolde zochten."

Partijgenoot Alian Spelde van D66 Veendam ging zelfs nog een stap verder, zo werd verteld. Zij noemde Velema een 'supermens'. 

De hoofdpersoon onderging de loftuitingen met een glimlach.  Hij zei zich te verheugen om aan de slag te gaan in Westerwolde.

Foto's Arjan Brondijk