Nieuwe tarieven voor busvervoer in Groningen en Drenthe

Winschoten - Er gelden vanaf 1 januari voor Groningen en Drenthe nieuwe tarieven in het openbaar busvervoer. Twee landelijke ontwikkelingen zorgen voor een grotere stijging dan gebruikelijk.

Het kabinet heeft besloten dat het btw-tarief voor het openbaar vervoer (OV) van 6 naar 9 procent gaat. Daarnaast is de landelijke indexatie op het OV dit jaar 2,84 procent. Gecombineerd leiden deze landelijke ontwikkelingen tot een verhoging van 5,75 procent voor de meeste tarieven.

OV-chipkaart

Het instaptarief voor de OV-chipkaart wordt 0,96 eurocent en het kilometertarief 0,166 eurocent (voltarief). Met het Dalvoordeel Noord-Nederland-abonnement van  25 euro per jaar krijgt de reiziger 40 procent  korting op ritten na 9.00 uur en in het weekend, waardoor de kilometerprijs in die reisperiode op 0,10 eurocent komt. De sterabonnementen stijgen ook met 5,75 procent en de prijzen daarvan worden afgerond op 5 eurocent. Voor de Buurtbus wijzigen de tarieven niet.

Betalen met pin
In de bussen van Groningen en Drenthe blijven buskaartjes bij de chauffeur te koop. Deze kaartjes worden 2,70; 5,40, 8,10 en 10,80 euro, afhankelijk van de reisafstand en de reisduur. De Dal-Dagkaart voor Groningen en Drenthe - voor wie op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en tijdens vakanties op pad wil - wordt 10,80 euro. In een groot aantal bussen is het contant betalen omgezet naar pinbetalen. Nu al is in veel Q-link bussen en enkele stadslijnen pinapparatuur geĂ¯nstalleerd.

Vanaf 15 december 2019 kan een kaartje in de bus alleen nog met pin betaald worden. Daarnaast blijft uiteraard de OV-chipkaart, die in heel Nederland als vervoerbewijs gebruikt kan worden.

Informatie 
Een overzicht van de wijzigingen in de tarieven is beschikbaar op qbuzz.nl/gd. Aanvragen van Dalvoordeel Noord-Nederland kan in de webshop op de website van Qbuzz.