Petra Groen uit Oude Pekela in de race voor Taalheld 2018

Oude Pekela - De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Vanuit de provincie Groningen maakt TaalHeld Petra Groen uit Oude Pekela kans op de titel. Op 24 januari reikt Prinses Laurentien de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Uit iedere provincie dingt één TaalHeld mee naar de titel. Voor Groningen is dat dus Petra Groen. Petra besloot op latere leeftijd de Nederlandse taal verder te leren. Ze schreef zelf een sollicitatiebrief en via een uitzendbureau kreeg ze een baan als productiemedewerker. Petra kan nu weer haar eigen administratie bijhouden.

Stemmen

Als alleenstaande moeder stimuleert Petra niet alleen haar twee kinderen met huiswerk, maar is ze ook nog TaalAmbassadeur voor de Stichting Lezen & Schrijven. Ze praat veel over haar ervaringen met anderen. Stemmen op Petra kan via de website: www.taalheldenprijs.nl, tot en met 22 januari.

Taalhelden
Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: "Wat deze TaalHelden gemeen hebben is een enorm doorzettingsvermogen. Als volwassenen namen zij de stap om op taalles te gaan en zo hun laaggeletterdheid te overwinnen. Zij durfden te dromen. Van een (andere) baan, op eigen benen staan, of van een grotere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met hun persoonlijke verhalen inspireren zij anderen om ook aan hun taal- en rekenvaardigheden te werken."

Juryverkiezing
Naast deze publieksverkiezing vindt ook een juryverkiezing plaats. Daarvoor zijn per provincie een Taalcursist, een Taalvrijwilliger en een Bruggenbouwer (professional of organisatie) genomineerd. Voor de provincie Groningen zijn dit: Petra Groen (taalcursist), Diana Vos (taalvrijwilliger) en Saskia Nijburg en Simone van Leusden (bruggenbouwer). Lees hier hun verhaal. Alleen op de Taalcursisten kan worden gestemd.

Laaggeletterdheid in Nederland
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen en schrijven vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt dus sterker. Daarom maakt Stichting Lezen & Schrijven zich hard voor een geletterd Nederland, waar iedereen mee kan doen. Door organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek en lesmateriaal. En door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.