19-jarige Winschotenaar opgepakt voor illegaal vuurwerk

Winschoten - Een 19-jarige man uit Winschoten stak illegaal vuurwerk af en de beelden belandden op YouTube. Dat werd hem en een 47-jarige man uit Coevorden fataal. De politie arresteerde hen, nadat ze hen op het spoor waren gekomen via een YouTube-kanaal.

Meer aanhoudingen sluit de politie in het onderzoek niet uit. 'Door het grote aantal views vermoeden we dat de verdachten geld hebben verdiend met de filmpjes. Daar wordt financieel onderzoek naar gedaan', zegt een woordvoerder.

Uit onderzoek bleek dat er sinds september 2012 meer dan 400 filmpjes op dit kanaal waren geplaatst. Het kanaal had ruim 155.000 abonnees. Door het grote aantal abonnees en de miljoenen keren dat de video’s zijn bekeken, lijkt het bereik van het kanaal zeer groot te zijn en daardoor van grote invloed op mogelijk jonge kijkers. Op het kanaal is een video te zien met daarin tips om niet gepakt te worden met illegaal vuurwerk. Ook konden kijkers met een kortingscode vuurwerk kopen via internet.

In meerdere woningen werd illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Dit vuurwerk wordt afgevoerd en vernietigd. Ook gegevensdragers als computers en filmapparatuur zijn in beslaggenomen voor nader onderzoek.