De scholen zijn weer begonnen

Dokkum -  Afgelopen maandag was het weer een spannende dag voor veel scholieren. De eerste schooldag stond voor de deur. In de eerste weken na de zomervakantie vinden er ruim 30% meer ongevallen plaats dan in de rest van het jaar. Veilig Verkeer Nederland startte daarom die dag ook de campagne "De scholen zijn weer begonnen". Op veel plaatsen hangen de spandoeken of staan de sandwichborden om de weggebruikers hierop de attenderen. Deze actie is na al die jaren nog steeds nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat in de eerste weken van het schooljaar veel ongevallen gebeuren met 12-en 13 jarige scholieren.

Directeur van Veilig Verkeer Nederland, Felix Cohen; “Na de zomervakantie zijn er ieder jaar weer veel nieuwe kinderen op de schoolroute. Automobilisten moeten na de zomervakantie altijd weer even gewaarschuwd worden om extra op te letten omdat kinderen in grote groepen, lopend en op de fiets op weg zijn naar school. Er zijn veel nieuwe kinderen op de schoolroute en ook veel onervaren fietsers. Onze campagnespandoeken zijn in deze periode daarom in 86% van de gemeenten in Nederland nadrukkelijk zichtbaar boven de straten”.

Ook de DDFK gemeenten maken de bestuurders van motorvoertuigen er attent op dat de kinderen weer naar school gaan. Bij de invalswegen van Dokkum en enkele andere plaatsen in de gemeente zijn door medewerkers van afdeling uitvoering spandoeken opgehangen en borden geplaatst die de bestuurders er op wijzen dat scholen weer zijn begonnen. En dat er dus weer meer fietsverkeer is.

Tekst en foto's: Bote Sape Schoorstra