Broers Bulthuis kampioen

OUDE PEKELA - owel Kylian (16) als Silvan (14) Bulthuis, woonachtig in de Brittaniawijk, werden kampioen van Nederland in de judosport. Eerstgenoemde zelfs voor de tweede keer.

Kylian, uitkomend in de gewichtsklasse tot 90 kilo (tot 18 jaar) ondervond op het laatste NK naar eigen zeggen niet echt zware tegenstand. Zijn jongere broer Silvan, tot 66 kilogram (tot 15 jaar), won alle wedstrijden op ippon, dat wil zeggen met een vol punt voorsprong.

In het gezin van vader en moeder Eddy en Angeline Bulthuis draait bijna alles om hun beide zoons. En uiteraard om de judosport. Elke dag halen en brengen naar het openbaar vervoer, in de weekenden mee naar wedstrijden, toernooien en trainingsstages en soms mee naar het buitenland voor internationale wedstrijden. Ook in financiële zin hebben de ouders veel voor hun boys over.

Met name het vele reizen kost de nodige euro’s.

Beide broers gaan, na door diverse scouts en coaches te zijn geselecteerd, naar dezelfde school: het Werkman College in Groningen. Kylian gaat naar de havo, Silvan zit op het vwo. Beiden volgen het zo geheten Daltonsysteem. Ze kunnen gespreid toetsen maken en straks in gedeelten examen doen. Mede daardoor hebben en krijgen ze faciliteiten om overdag en in de avonduren te trainen.

Beide judoka’s maken door de combinatie van studie en training lange dagen. ,,’s Morgens om zeven uur in Winschoten in de trein en veelal ’s avonds laat weer thuis”, zo vertelt Kylian die de zwarte band draagt. Silvan heeft bruin. ,,In mijn klasse kan ik niet hoger.”

Het tweetal is met hun sport begonnen bij judovereniging Zempo in Oude Pekela. Na een aantal jaren daar te hebben getraind, hebben ze bij deze club, gezien hun huidige niveau, op dit moment geen sparringpartner meer.

De specialiteiten van Kylian Bulthuis zijn vooral kracht en beenworpen. Silvan moet het, nu hij nog jong is vooral hebben van techniek. De twee zijn tot nu toe, op wat kneuzingen en verrekkingen na, blessurevrij gebleven.

De oudste heeft nog geen idee wat later zijn beroep zal zijn. Hij zou zijn geld wel willen verdienen met judo. ,,Maar dan moet je wel erg goed zijn.”

De jongste wil zijn sport straks combineren met een studie medicijnen. ,,Arts worden is mijn streven.”

Kylian Bulthuis traint behalve in Groningen tevens op Nederlands bekendste sportcomplex Papendal en op het Regionale Training Centrum (RTC) in Heerenveen. Daar spart hij onder anderen met bekende Nederlandse judoka’s.

,,Ik tref Henk Grol soms. Die mij al eens heeft uitgedaagd.” Zover is Silvan nog niet. Onderling wordt thuis ook weleens gespart. ,,Pa wil nog weleens meedoen. Hij kan ons echter niet meer aan”, zo laten beiden weten.

Beide broers kennen hun verantwoordelijkheid en leven daar ook naar. Kylian: ,,Wij vergen veel van onszelf, maar natuurlijk ook van onze ouders. Zonder hen kunnen we niet leven zoals nu. Uitgaan is er niet bij. Overigens houden we daar ook niet van. Er wordt gezorgd voor goede voeding en we nemen op tijd onze rust”.

In 2020 zijn er weer Olympische Spelen. In dat jaar worden ze gehouden in de Japanse hoofdstad Tokio. ,,Die spelen komen voor mij nog te vroeg”, aldus Kylian. Misschien vier jaar later.

De oudste van de twee is al vrij veel in het buitenland geweest. Duitsland, Frankrijk, België, Kroatië, Spanje en bijvoorbeeld Slovenië. Allemaal voor internationale wedstrijden en voor trainingsstages. In juni volgt een trip naar Japan.

In verschillende steden, waaronder de hoofdstad, worden hier judoscholen bezocht. Ook zal hier worden getraind en zullen wedstrijden worden georganiseerd. ,,Dus toch naar Tokio”, lacht Kylian. ,,Maar nog niet voor het grote werk.”