Tank vol verhalen op Klinkerplein Winschoten

WINSCHOTEN - Een ‘tank’ met drie lopen is van 27 april tot en met 7 mei van 12.00 tot 17.00 uur te zien op het Klinkerplein in Winschoten. Met deze mobiele installatie genaamd Thanks worden de bevrijders van deze provincie geëerd.

De gemeente Oldambt is dit jaar gastgemeente van de Stichting Vier 5 mei in de provincie Groningen. De stichting organiseert de viering van de vrijheid in de provincie. In het kader hiervan brengt De Verhalen van Groningen Thanks naar Winschoten.

Thanks is een tank van 7 bij 3 meter groot, gemaakt van mat plexiglas. De tank is voorzien van drie lopen. In elke loop is een film te zien: in de ene de bevrijding van de stad, in de ander de bevrijding van de provincie en in de derde een film over de bevrijding van het Oldambt. Centraal in de films staan de Belgische militairen van de Britse Special Air Service (SAS), die de weg vrijmaakten voor de oprukkende Canadezen.

Verder is er koffie met lekkers in cultuurhuis De Klinker, waar de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Oldambt is te zien. Hierbij ligt de nadruk op de Joodse geschiedenis. Drie korte filmportretten over de oorlog in het Oldambt, die filmmaakster Liefke Knol maakte in opdracht van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen , zijn onderdeel van de tentoonstelling die tot en met 8 mei is te zien.