‘Huurappartementen in centrum Oude Pekela’

PEKELA - In het nieuwe centrum van Oude Pekela moeten flink wat appartementen in de wat duurdere sector huur worden gebouwd. Met hier en daar een klein, bijzonder winkeltje en een kleine gelegenheid om iets te eten en te drinken.

Dat zei wethouder Hennie Hemmes afgelopen zaterdagmiddag tegen een aantal belangstellenden die een praatje met hem maakten. Hemmes was in het voorbije weekend een van de vele geïnteresseerden in winkelcentrum de Helling waar ideeën over het nieuwe dorpscentrum geëxposeerd konden worden.

Behalve door beroepsontwikkelaars waren ook modellen van burgers en zelfs van scholieren te zien. Schetsen, tekeningen, fotocomposities waren rijkelijk voor handen.

Een van de meest in het oog springende plannen was dat van beroepsarchitecte Nathalie de Vries, oud inwoonster van Oude Pekela. Zij had woningen, een enkele winkel, veel bomen, ander groen en water gecombineerd met leuke doorsteekjes. Ommetjes, zoals zij het noemde.

Het Pekelder college toonde zich blij verrast dat zoveel particulieren ideeën hadden ingeleverd. ,,Een teken dat ze meeleven en van Oude Pekela iets moois willen maken”, aldus burgemeester Jaap Kuin.

Opvallend was dat de elementen jachthaven en plezierbootjes in combinatie met het Pekelder Diep niet grootschalig werden gepresenteerd. In een eerdere bijeenkomst in mfc de Binding was hiervoor wel flinke aandacht. Veel inzenders hadden het over een park met slingerpaadjes, zitjes, watertjes in combinatie met doe-dingetjes. Volgens Kuin ligt tegen de zomer een groot deel van Oude Pekela plat. ,,We hopen dan alles te hebben verwijderd wat gesloopt moet worden. Oude Pekela zal er tegen die tijd niet zo leuk uitzien. Daarna komt echter de opbouw. Gezien deze inbreng van ideeën heb ik daar goede gevoelens bij”.