Kinderen klussen voor festival

WINSCHOTEN - et Rozenfestival vindt op 1 en 2 juli plaats in het Rosarium in Winschoten.

De versiering die de leerlingen en kunstenaar maken, bestaat uit tien houten palen van vijf meter hoog waaraan doornen worden bevestigd. Bovenop de palen pronkt een houten roos. Tussen de houten ‘rozenpalen’ komen vlaggetjes, die ook door de leerlingen worden gemaakt.

Het Rosarium bestaat in 2017 vijftig jaar. Om dit te vieren wordt er van alles georganiseerd, zoals een openluchtgalerie, een rozensymposium en een rozenfestival. Het scholenproject, gecoördineerd door kunstenaar Luc Leenknegt uit Oostwold, is ook één van de onderdelen.

Aan Luc is gevraagd om een versiering te bedenken voor het Rozenfestival die gemaakt kan worden door leerlingen van scholen in Oldambt. Omdat de organisatie nogal wat voeten in aarde heeft, is gekozen voor twee scholen die dichtbij het atelier van Leenknegt gelegen zijn, namelijk OBS de Noordkaap en CBS de Lichtboei in Midwolda.

Het scholenproject begint met een workshop in de klas waarin Luc vertelt over de versiering, de gebruikte materialen en het werkproces. Vervolgens gaan een aantal leerlingen in het atelier van Leenknegt aan de slag met het uitzagen van de doornen en rozen en het bevestigen van het materiaal aan de palen.

De overige leerlingen gaan op school verder met het ontwerpen en schilderen van de vlaggetjes. De ontwerpen waarmee de leerlingen aan de slag gaan, zijn aangeleverd door Albert Valstar. Hij heeft foto’s van rozen omgezet in tekeningen. Albert werkt bij NOVO in de houtwerkplaatsop de kinderboerderij.

De palen van deze versiering worden donderdag 8 juni in het Rosarium geplaatst. Belangstellenden kunnen het werk vanaf dan tot en met 3 juli bewonderen.

Luc Leenknegt is geboren in Hulst op 20 februari 1962. Van 1980 tot 1984 heeft hij de opleiding kunstacademie in 's-Hertogenbosch gevolgd en sinds 1990 is hij woonachtig in Oostwold.

Naast zijn werk als autonoom kunstenaar is Leenknegt werkzaam voor Stichting NOVO als creatief begeleider van mensen met een verstandelijke beperking op de houtwerkplaats in Winschoten.