Muziektheater over aardbevingen in Groningen

Winschoten - 'De Schok, Groningen leeft'. Dat is de titel van een nieuw muziektheater, dat in september 2018 in première gaat. Een multimediaal belevingstheater, met muziek, zang, film, animatie en dans. De toeschouwers worden meegenomen in het verhaal over de maatschappelijke en economische vitaliteit van de provincie Groningen en de inwoners, die wonen in een uniek landschap dat rijk is aan erfgoed, dat wordt bedreigd door aardbevingen.

De musical, waarvan 24 maart dit jaar de verdere plannen bekend worden gemaakt, heeft nadrukkelijk als doel bij te dragen aan de verbinding in Groningen en laat zien met welke veerkracht en creativiteit wordt ingespeeld op de aardbevingen en de ingrijpende gevolgen hiervan.

VNONCW/MKB Noord, de belangenbehartiger van het Noordelijk bedrijfsleven, heeft de volledige medewerking toegezegd dit initiatief tot een succes te maken. Directeur Lambert Zwiers: "Dit is wat Groningen nodig heeft. Een productie van een zeer hoge kwaliteit en een grote uitstraling. Bij de reeds opgezette organisatie en de contacten die zijn gelegd is dit in goede handen. Wij gaan dit in woord en daad ondersteunen."

Het initiatief van het muziektheater, waarvoor een vaste locatie wordt gezocht in het aardbevingsgebied voor minimaal 1000 personen per voorstelling, komt van Martin Scholma (Scholma Print & Media) en Geke Hoogstins en Gert Siebring (beiden van Hoogstins Productions).

Geke Hoogstins heeft inmiddels met drie multimediale voorstellingen, waarvan de laatste in de oude dierentuin Emmen, bewezen op professionele wijze een aanwinst in de noordelijke cultuur-en theaterwereld te zijn.

Het bezoek aan het musicaltheater moet een brede beleving zijn. Vandaar dat nu al wordt nagedacht over de mogelijkheden van het aanbieden van arrangementen voor bedrijven en particulieren, met een bijpassende catering en verblijfsmogelijkheden. In de uitwerking van het plan wordt toegepast wat het thema was van de noordelijke nieuwjaarsbijeenkomst Noordkrachtig 2017: denk, handel, bestuur en onderneem grenzeloos en geef daarmee impulsen aan de noordelijke opinievorming en/of economische ontwikkeling.