Unieke historische atlas van Groningen

Veendam - /VEENDAM Theodorus Beckeringh maakte in 1781 een vandaag de dag beroemde kaart van de provincie Groningen, met in de kaartrand 24 borgen. Tot voor kort onbekend was het bestaan van een groot aantal voorstudies voor de grote kaart, telkens met een schets voor een klein deel van de provincie.

Reinder Reinders, een van de auteurs, kwam met het idee om over deze voorstudies een kaartenboek samen te stellen. En tijdens het onderzoek kwam een grote verrassing boven water: een tweede kaart van Beckeringh, als oorlogsbuit in een Frans archief terecht gekomen.

Na de ontdekking in de Franse archieven, begon het project gestaag te groeien. Andere auteurs werden aangetrokken, Martin Hillenga en Auke Van der Woud kwamen in beeld om met Reinder Reinders redactie te voeren. Intrigerend aan de kaart en de voorstudies is de dynamiek die eruit blijkt. Langs de kust werd ingepolderd, in het binnenland werden de veengebieden ontgonnen. Het boek bevat vele honderden kaarten en foto’s. Speciaal voor dit boek heeft de jonge fotografe Marieke Kijk in de Vegte de opdracht gekregen het Groningse landschap anno nu in beeld te brengen.

De Atlas van Beckeringh is een boek in de buitencategorie. Dik en groot, gedetailleerd en allesomvattend. Een onmisbare ontdekkingstocht door het Groninger landschap, met een verrassing om elke hoek.