Geen winter tijdens eerste week kerstvakantie

Regio - De kerstvakantie start dit weekend wisselvallig en zeer zacht met maxima van 9-12 graden. Tijdens Kerst wordt het overwegend droog met veel bewolking en slechts regionaal zon. Ook kan het vooral in de nachten en ochtenden mistig zijn. Na Kerst blijft het een aantal dagen grotendeels droog met maxima rond 7 graden. In de nachten komt het lokaal tot een graadje vorst, maar winters wordt het niet. Richting de jaarwisseling neemt de kans op wisselvallig weer toe.

Dit weekend zijn er veel wolkenvelden, maar vooral morgen kan wel af en toe de zon doorbreken. Er trekt een aantal buien over het land en het is onstuimig met een matige tot vrij krachtige westenwind. Aan zee is de wind krachtig (6 Bft.). Zondagochtend is het op een enkele bui na droog. Zondagmiddag en -avond valt van tijd tot tijd regen.

Beide dagen ligt de middagtemperatuur tussen 9 graden in het noorden en 12 in het zuiden. Daarmee is het een stuk zachter dan afgelopen weekend. Toen lag de temperatuur lange tijd rond het vriespunt en viel er sneeuw.

Maandag is het overwegend grijs met vooral in het zuiden kans op wat regen. De wind houdt zich rustig en het wordt 6 graden in het noordoosten tot 10 graden in Zeeland. Daarmee is het zeer zacht voor eind december. Normaal is het 4-6 graden.

Vanaf Kerst enkele graden kouder

Tijdens de kerstdagen wordt het met 6-8 graden minder zacht. Een groot deel van de tijd is het bewolkt en droog. Met een beetje geluk breekt de zon nog even door en is het prima weer voor een stevige wandeling. In de nachten wordt het 2-4 graden en tijdens heldere perioden kan het kwik lokaal dalen tot het vriespunt. Dan kan ook gemakkelijk mist ontstaan.

Na Kerst is het een graad of 7. Het is rustig weer met veel bewolking en soms wat zon. In de nachten koelt het af naar 0-4 graden.

Jaarwisseling waarschijnlijk zacht en wisselvallig

Richting de jaarwisseling neemt de neerslagkans toe. De kans op relatief zacht weer is daarbij groot. Meer detail voor het weer op oudejaarsavond is op dit moment nog niet te geven.

Dit artikel online: nieuws.weeronline.nl/21-12-2018-geen-winter-tijdens-eerste-week-kerstvakantie