Hempflax organiseert burendag

Pekela - Het hennepverwerkend bedrijf Hempflax aan de A. Westerstraat in Oude Pekela heeft afgelopen woensdag een dag voor zijn buren georganiseerd. Ook leden van Stichting Siepco, die bij de onderneming onder dak zit waren uitgenodigd.

Het gezelschap van ruim zestig personen werd in de middaguren verwelkomd door directeur Mark Reinders. In zijn toespraak verontschuldigde hij zich met name bij de directe omwonenden over de overlast die het bedrijf soms veroorzaakt. Dat zijn voornamelijk geluidshinder en de uitstoot van stof. Reinders liet weten dat aan beide hard wordt gewerkt en dat de hinder binnenkort waarschijnlijk helemaal zal zijn verdwenen. Wel drukte hij de omwonenden op het hart bij klachten onmiddellijk te bellen.

Drie groepen

Na glühwein en een kerstkransje verdeelde het gezelschap zich in drie groepen om het productieproces bij Hempflax, dat 34 medewerkers op de loonlijst heeft, te bekijken. Duidelijk werd dat het bedrijf voortdurend bezig is met de ontwikkeling van nieuwe producten. Hennep is immers een veelzijdig product. Naast materialen voor de bouw als hennepblokken en isolatiedekens, kan Hempflax ook basisstoffen produceren die geschikt zijn voor bijvoorbeeld de auto- de kleding- en de agro- industrie, als ook oliën voor lichaamsverzorging. In een speciale afdeling van de onderneming worden momenteel proeven gedaan om uit hennep bioplastics te vervaardigen.

Afeer

Tevens worden in samenwerking met het bedrijf Afeer voor de bouwsector nieuwe isolatieplaten ontwikkeld. De productie hiervan wordt binnenkort op een locatie aan de Romijnweg in Winschoten in gang gezet. Hempflax is tevens bezig met de upgrading van de eigen gebouwen. De bedrijfsleiding heeft subsidie aangevraagd voor de vervanging van asbest dakbedekking door zonnepanelen. Inpandig wordt voor het personeel een nieuwe moderne natte cel geinstalleerd, waarin na het werk gedoucht kan worden.