De tekeningen van Wim Romijn (19)

Vriescheloo - De Groningse kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn geniet internationale faam als paardenschilder. Daarnaast schildert hij landbouwhuisdieren en wildlife. Zijn ontwerpen en illustraties dienden voor de vervaardiging van wenskaarten, kalenders, posters, borduurpakketten, portfolio’s en giclées. Hij toont op gezette tijden op deze site één van zijn tekeningen.... Dit keer Geluk na pech.

‘Je zult meer langs de weg komen te staan, want de contactpunten en zo te zien de ketting moeten vervangen worden. In het land worden tal van cursussen Motoronderhoud gegeven, misschien wel een goed idee ‘ . Dat idee van de wegenwachter vond ik niet zo goed, wel zijn verwijzing naar een boerderij waar broers van hoge leeftijd alle werk met trekpaarden deden.

Wegenwachter

Ongeveer tweehonderd keer bezocht ik adressen in Nederland en Vlaanderen waar men met paarden werkte; het adres van de wegenwachter was wel heel bijzonder. De vier broers waren noeste werkers met uitgebouwde ruggen, veroorzaakt door de roofbouw die ze op hun lichaam pleegden. In het ene seizoen werkten ze zich in het zweet bij de hooibouw, in het andere brachten ze met hun paarden  in een nevelig ochtendgloren een weiland aan snee (omploegen) en stopten daar pas mee in de schemer wanneer fazanten vanuit  de dekking van het gewas op afstand achter hen aan kuierden op zoek naar wormen.

Doe-het-zelvers

De broers waren professionele doe-het-zelvers; paardenwagens maken, hamen (juk om de paardenhals) repareren, bekappen en beslaan  van de paarden, het rieten dak bij stormschade dekken, je kunt het niet bedenken of ze deden het, vrijwel honderd procent zelfvoorzienend. Het alles zelf willen doen, brengt op hoge leeftijd ook wel risico met zich mee. De afgebeelde Rien heeft het bijna zijn leven gekost toen hij – half in de tachtig –  op de ladder bezig was een half omgewaaide boom in gedeeltes  te zagen en hierbij geen rekening had gehouden met de spanning en veerkracht van het grove takkenhout.

Meest spraakzame

Hij was de meest spraakzame van het viertal, de enige die echt behoefte had aan sociaal contact, iedere maandag in het café biljarten. Hij ging er prat op gedurende zijn leven bijna zeventig trekpaarden te hebben beleerd . In zijn eentje voerde hij onderhandelingen met Rijkswaterstaat en een oliemaatschappij over de verkoop van landerijen (aanleg weg/benzinestation ). Zonder een beroep te doen op de deskundigheid van een taxatiebureau, berekende hij de toekomstige derving van inkomsten bij verkoop en sprak met trots over het behaalde resultaat.

Voor elk afscheid liep ik met hem het weiland op of de stal in om de paarden te begroeten. Met de stallamp kijken of de hoogdrachtige merrie net heeft gekegeld, dan kan ik besluiten langer te blijven. Aan de spenen verschijnen harsachtige druppels, de aankondiging van een naderende geboorte.

Kickstarter

De wegenwachter heeft wel gelijk gehad . Meerdere keren heb ik op een rotonde, voor stoplichten en precies voor een vol bezet caféterras in Het Gooi voor schut gestaan doordat  mijn oude, warmgedraaide motorfiets afsloeg en met de kickstarter niet meer aan de praat te krijgen was. Op een paar adressen hebben boeren en ook nog een loonwerker meegeholpen bij het aanduwen. Toen ik er genoeg van kreeg, kwam hij de schuur niet meer uit.

Na een tijdje een advertentie in de krant gezet. De persoon die telefonisch reageerde, heb ik gewaarschuwd dat de motor niet vertroeteld is geweest.; machines onderhouden zit niet in mijn aard. Voor een habbekrats nam hij hem mee, vertelde net zoveel sleutelaar als rijder te zijn.