Brouwerij Witte Klavervier geeft inzicht in nieuwe biersoorten

Oudezijl/Bad Nieuweschans - Bij brouwerij Witte Klavervier gevestigd in De Graanrepubliek op Oudezijl krijgt men stap voor stap beter inzicht hoe nieuwe biersoorten gebrouwen worden en - ook niet onbelangrijk - hoe ze smaken.

Vrijdagavond konden belangstellende al de nieuwe soorten proeven, met daarbij ook het blonde bier ‘Schansker Pale Lager’. Alex Bakker (directeur en mede-eigenaar van mouterij Kiemkracht) heeft het eerste biertje ingetapt voor Ab Meijerman, oud-burgemeester van voormalige gemeente Reiderland.

Verder was er de presentatie van Kuitbier, SMaSH (Single Malt/Single Hop) en Avercamp. Allemaal namen die nog ingeburgerd moeten raken.

Witte Klavenier

In de nieuwe brouwerij Witte Klavervier staan nog geen grote brouwketels. Dit heeft te maken dat de brouwers eerst de bieren goed wil testen en goedgekeurd worden en dus op kleine schaal gebrouwen worden. Wanneer een soort niet goed wordt bevonden, dan kan men beter een klein vat weggooien dan een volle tank.

Tevreden

Freek Ruis is op dit moment tevreden met het resultaat en er zal nu ook naar toegewerkt worden om over te gaan naar een groter brouwproces in grotere ketels. Daar zal begin volgend jaar mee begonnen worden. Ook de verwerking van hop zal in deze nieuwe brouwerij plaatsvinden. Wanneer het eenmaal zo ver is dan worden de bieren voor de grote markt aangeboden in blik en niet in flesjes. Nu kan men al voor recepties, feestjes of partijen al een thuistap huren met de nieuwe Schansker bieren.