Culturele Commissie Pekela viert 30-jarig bestaan

Pekela - De Culturele Commissie Pekela (CCP) bestaat deze maand 30 jaar. Eind januari. Op zondag de 27e wordt vanwege dit feit in het Albatroshuis in Nieuwe Pekela een speciaal concert gehouden. Zigeunerkapel Cserebogar uit Groningen met zangeres Elselinde Buitenhuis zullen het jubileum op muzikale wijze luister bijzetten. Het optreden begint om 11.00 uur.

De Pekelder Culturele Commissie werd in januari 1989 in het leven geroepen. Doel was de vele activiteiten van toneelgroepen, fanfarekorpsen, zangkoren, kamerorkesten en andere vormen van cultuur in de gemeente (Oude) Pekela te stroomlijnen en te faciliteren.

Bestuursleden van het eerste uur waren de heren Hatzmann, Zeegers, Urff en Naardingh. Wat later schoven ook Henri Wierth en Jan Buitenhuis (NP) aan. Toen beide Pekela’s in 1990 werden samengevoegd en het bestuur van de commissie breder werd, konden ook culturele groeperingen uit Nieuwe en Boven Pekela gebruik maken van de diensten van de CCP.

Albert Schrik

In 1995 werd voormalig wethouder Albert Schrik uit Nieuwe Pekela benoemd tot voorzitter. Mede op diens initiatief werd het pallet aan cultuur in Pekela verbreed. Met ondermeer eenakter festivals, concerten op Koninginne- en Bevrijdingsdagen en andere eenmalige toneel- en muziekuitvoeringen. Later werden de bekende koffie- en tuinconcerten toegevoegd.

Het eerste concert in de openlucht vond plaats in de tuin van Schrik en zijn partner Ger Reints. Vanwege het succes werd het evenement in de jaren die volgden herhaald en ook dit jaar wordt weer een tuinconcert georganiseerd. Bij een particulier aan de Wildeplaats in Boven Pekela.

Regina Kral

Na het aftreden van Schrik en de aanstelling van ‘tussenpaus’ Jaap van der Laan wordt de CCP-kar nu alweer een tijdje getrokken door (interim)voorzitter Regina Kral uit Nieuwe Pekela. De rest van het bestuur wordt gevormd door de dames Anneke de Boer, Anneke Boels en Hennie van Mannekes (zie foto). Genoemd kwartet organiseert de laatste jaren met name de vermaarde koffieconcerten in het Albatroshuis.

Verder worden in samenwerking met Stichting Blues in Pekel concerten georganiseerd en wordt dit seizoen met de stichting Siepco een viertal Proatcafés in de Pekelder ontmoetingscentra De Binding, De Kiepe en De Riggel gehouden. De CCP streeft qua uitvoeringen naar kwaliteit. Wat de concerten betreft wordt altijd eerst info ingewonnen en worden groepen en bands van tevoren beluisterd.

Bijna altijd vol

Optredens worden door het Pekelder publiek zeer gewaardeerd. Het Albatroshuis zit bij uitvoeringen dan ook bijna altijd vol. Artiesten die in Pekela hebben opgetreden komen graag nog eens terug. De CCP ontvangt van de gemeente een jaarlijkse subsidie. Verder zorgen de entreegelden mede voor een gezonde financiële situatie.