Cees Stolk zondag op Radio 1 over windmolenpark, armoede en rookverbod

Winschoten - Cees Stolk, oud-journalist van onder andere het Dagblad van het Noorden is zondag één van de gasten van het NPO Radio 1-programma Kwesties. Er wordt in dit programma, van 20.00 tot 21.00 uur, gedebatteerd over windmolenpark, armoede en rookverbod in Groningen.

Steeds vaker bedreigen voor- en tegenstanders van windmolenparken elkaar in de provincie Groningen. Er wordt zelfs met asbest gestrooid. Marianne van den Anker praat zondagavond met een volle bus van NPO Radio 1 met inwoners.

Duurzame energievormen

Dat we moeten overschakelen naar duurzame energievormen is duidelijk, maar over de manier waarop is er veel verdeeldheid. Boeren worden bedreigd, huizen in brand gestoken en in de afgelopen maand is er flink met asbest gestrooid op plekken waar windmolens moeten komen.

Waarom gaat de discussie in Groningen met zoveel emotie en ook agressie gepaard? En is er een middenweg? Inwoners en voor- en tegenstanders gaan het debat aan in de bus van NPO Radio 1.

Uitkeringen omhoog, zodat voedselbanken niet meer nodig zijn
Marianne van den Anker praat ook met een groep Groningers in de bus over armoede in de provincie. Tijd dat uitkeringen omhoog gaan of is dat juist een slecht idee?

De overheid moet mensen niet afhankelijk laten zijn van liefdadigheid, zoals voedselbanken, vindt journalist Willem Groeneveld, ook één van de panelleden. “Het is ook gevaarlijk voor de maatschappij. Een groep die niet gehoord wordt en enorm worstelt, wordt steeds extremer. De opkomst van de Gele Hesjes is daar een goed voorbeeld van.”

Rookverbod? ‘Laat met psychische problemen toch lekker roken!’
In Groningen geldt sinds 1 januari een absoluut rookverbod in en rond het Universitair Medisch Centrum. Ook dus voor de mensen die in de gesloten psychiatrische afdeling zitten, die roken als een soort zelfmedicatie gebruiken. Is zo’n rookverbod wel zo verstandig?