Meerdere winkelpanden vallen ten prooi aan vuur: winkels dicht door opruimwerkzaamheden

Winschoten - In het centrum van Winschoten, aande Langestraat, is donderdagavond een zeer grote brand uitgebroken. Meerdere winkelpanden in het centrum van de stad vielen ten prooi aan het vuur. Vanwege de omvang van de brand, heeft de brandweer groot ingezet.

In het centrum van Winschoten, aande Langestraat, is donderdagavond een zeer grote brand uitgebroken. Meerdere winkelpanden in het centrum van de stad vielen ten prooi aan het vuur. Vanwege de omvang van de brand, heeft de brandweer groot ingezet.

Pand nr. 69 is daarbij deels verloren gegaan. Omliggende panden hebben schade opgelopen. Bij de brand is asbest vrijgekomen; de opruimwerkzaamheden zijn momenteel in volle gang. Er is de hele nacht met man en macht doorgewerkt.

Vanwege de opruimwerkzaamheden, is de verwachting dat een deel van het winkelgebied nog enige tijd afgesloten blijft. Het gaat om de panden aangrenzend aan de rode lijn in de (bovenstaande)situatieschets, zo meldt de gemeente. De winkels in het gemarkeerde gebied kunnen niet open tot het gebied is vrijgegeven.

De brand brak even na half tien uit in de Langestraat. Op dat moment zouden de vlammen al uit het dak hebben geslagen. De brandweer was snel ter plaatse en schaalde nog sneller groot op. Meerdere blusvoertuigen en zogenoemde hoogwerkers kwamen ter plaatse. Desondanks kon er niet worden voorkomen dat meerdere winkelpanden ten onder gingen aan de brand.

Hoe de brand precies kon ontstaan is niet bekend. De brand zou zijn begonnen in het 250 jaar oude pand van Jan Emo Smid. Dit pand stond geruime tijd leeg, nadat in 2008 een winkel in huishoudelijke artikelen na meer dan twee eeuwen er mee ophield te bestaan.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Mede hierom heeft de brandweer een NL-alert uitgegeven waarin zij mensen aanraadt om hun ramen en deuren te sluiten en om ventilatie uit te schakelen. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van asbest en om te zorgen dat de hulpverleners hun werk kunnen doen is een groot deel van de straat afgesloten.