Klots - Opruimactie (column David Stolk)

Winschoten - Het is natuurlijk fantastisch. Na een vreselijk ongeluk op zee, waardoor er honderden containers op drift zijn geraakt, waren er zoveel goedbedoelende vrijwilligers om het strand en de duinen op te ruimen, dat de burgemeester van Schiermonnikoog de mensen verzocht niet meer naar het eiland af te reizen.

Het is weer zo typisch Hollands. Het tekent de tijd waarin wij leven. De ene hype volgt de andere op. RTV Noord-verslaggevers tuimelden over elkaar heen om maar het leukste verslag te doen van deze fan-tas-tische mensen. Ge-wel- dig. In een woord. Ze waren zelfs vies geworden.

Als je niet had meegeholpen, hoorde je er niet bij. Er werd al gesproken over een natuurramp. Maar laten we wel wezen, duizend kinderschoenen of een paar containers met Ikea troep staan natuurlijk in geen vergelijking met bijvoorbeeld de ramp met de Exxon Valdez en het booreiland in de Golf van Mexico. Het strand en de duinen zijn weer schoon. De inhoud van een tiental containers is opgeruimd. Terwijl er nog zo’n 200 op de bodem van de zee liggen. Dat lijkt mij eigenlijk prioriteit hebben om deze te bergen. Het is wederom tekenend. Voor de bühne en voor het oog is het schoon, maar de grotere problemen liggen ver weg onder de golven.

Alle kosten vergoeden

De reder heeft beloofd alle kosten te zullen vergoeden. Echter, het Openbaar Ministerie vond het nog wel nodig om te melden dat ze de reder strafrechtelijk gaan vervolgen. Strafrechtelijk. Dat zal allemaal wel bij de procedure horen, maar het klinkt zo crimineel. Ik ga er vanuit dat de kapitein van de Zoë niet expres een paar containers met zijn steekwagen overboord heeft gegooid. Het is een resultaat van de consumptiemaatschappij. Alles moet meer, groter en goedkoper. Daarom varen er schepen van enorme grootte en met megavrachten. Eigenlijk te groot om door een menselijke hand onder controle te kunnen houden.

Ergens in een openbare gelegenheid hoorde ik twee vrouwen praten. Zij waren er geweest. Dat ‘er’ was dus in het rampgebied. Zij pochten, voor eenieder hoorbaar, dat zij hun steentje hadden bijgedragen. Het was wel een avontuur geweest. Op de bonnefooi naar Lauwersoog. ‘Laarzen aan en gaan!’ lachte de ene venkeltheemuts. ‘Nou, vertelde de ander, ik had eerst nog heel wat uit te leggen aan Dolf. Die is niet zo van het milieu!’ ‘Ja, zijn eigen leefmilieu en daar word je ook niet vrolijk van!’ Ze schaterden het uit.

Crime

De overnachting was een crime geweest. Hun vaste stekje was natuurlijk volgeboekt, maar gelukkig konden ze bij een vriendin terecht. Het was trouwens erg druk geweest in de diverse horecagelegenheden. Dat kon toch ook eigenlijk niet. Dwepen met die ellende en er ook nog aan verdienen. Ze hadden eerst ook nog het volle pond betaald voor de bootovertocht. Schande. Ze hadden gemeld dat ze meededen aan de opruimactie. Het teveel betaalde geld werd overgemaakt. Wel kregen ze een mok warme chocolademelk met slagroom. Ze wilden ook nog wel helpen op Engelsmanplaat, maar dat kostte 18 euro. Belachelijk.