Hondenbezitters let op: Buizerds vergiftigd in De Hoogte bij Heiligerlee

Heiligerlee - Er zijn recentelijk zes dode buizerds gevonden bij De Hoogte in Heiligerlee. Drie in het natuurgebied zelf en drie een halve kilometer verderop.

Volgens Annet de Jong, boswachter in het Oldambt en Duurswold, bestaat het sterke vermoeden dat de roofvogels zijn vergiftigd. "Dat maken we onder meer op uit de lucht die rond de gevonden vogels hing. Ook wordt gekeken naar de vitaliteit."

De gevonden buizerds zijn opgestuurd naar een laboratorium in Lelystad, waar wordt bekeken of de buizerd inderdaad giftig voedsel hebben gegeten. 

"Dit kan bijna niet anders", zegt De Jong. "Er is namelijk ook aas, stukken kip, gevonden op genoemde plaatsen."

Volgens De Jong is het niet nieuw dat buizerds of andere dieren worden vergiftigd. "Dit komt zo nu en dan voor. Het kan gaan om bijvoorbeeld vogelhouders of duivenmelkers, die van de buizerds af willen."

De Jong roept met name hondenliefhebbers, die in of bij natuurgebied De Hoogte in Heiligerlee, waar ook een belevingsroute is, met hun viervoeter gaan wandelen extra waakzaam te zijn. "Mocht er echt sprake zijn van vergiftigd aas waaraan de buizerds zijn overleden, dan kunnen honden er natuurlijk ook dood aan gaan."

De politie heeft de zaak in onderzoek.