Egge Bloem gaat zich inzetten voor Pekelder huurders

Pekela - De voormalige stichting Bewoners Organisatie Pekela (BOP) krijgt binnenkort een andere naam. Als alle zaken de notaris zijn gepasseerd is straks sprake van de nieuwe stichting Huurders In Pekela (HIP).

Momenteel is er één bestuurslid. Egge Bloem, woonachtig aan de Burgemeester van Weringstraat in Oude Pekela. Hij, de gemeente Pekela en de Woongroep Acantus willen er op zijn minst graag nog twee personen bij. Als dit lukt kan HIP officieel van start.

Egge Bloem (59) is de opvolger van Joop Brugman uit Oude Pekela. Maar liefst 17 jaar vormde Brugman mede het gezicht van de BOP. Genoemde instantie was bij praktisch alle zaken die betrekking hadden op bewoners die in Pekela een huis van Acantus huren betrokken. Onderhoud, sloop, nieuwbouw, isolatie, zonnepanelen, buurtconciërges en dat soort onderwerpen. De interesse bij een aantal bestuursleden nam de afgelopen tijd echter af. Uiteindelijk bleef Brugman als enige lid over.

Toen nieuwe personen werden geworven, meldde zich in eerste instantie drie aan, waaronder Egge Bloem. Op dit moment is echter ook hij alleen. Kortgeleden is een nieuwe wervingsronde geactiveerd. Bloem wist het afgelopen weekend te melden dat er contact is met mogelijk een tweede bestuurslid.

Lentis

Egge Bloem is werkzaam bij Lentis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hij wil zijn baan in Winschoten combineren met vrijwilligerswerk. Een tijd geleden nam hij daartoe contact op met eerdergenoemde Brugman. Bloem, die over bestuurlijke ervaring beschikt, werd bij de BOP een blijvertje en nam het stokje van Brugman over. Zijn ambitie: zich inzetten voor de Pekelder huurders. Zorg zit namelijk in zijn karakter.

“Er is voor de huurders in Pekela heel wat te doen”, zegt Egge Bloem. “Het Centrumplan Oude Pekela bijvoorbeeld waar ook Acantus bij is betrokken. Komen er huurwoningen op de locatie Kooistra of op de plek van de voormalige Action. Verder de problemen aan de Scheephellingstraat in Oude Pekela en de Lindenlaan in Nieuwe Pekela, waar de Woongroep wilde slopen.”

Zonnepanelen

Bloem heeft het vervolgens over de mogelijkheden voor isolatie en het eventueel plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen. “En dan zijn er natuurlijk de vragen en klachten die er altijd zijn.” Overigens kunnen die laatste nu ook al met Bloem worden besproken. De Oude Pekelder benadrukt dat het in het belang van de huurders zelf is dat zo snel mogelijk een nieuw bestuur wordt gevormd. “Pas dan kunnen we goed los.”

Alle betrokkenen hopen dat het toekomstige bestuur van HIP kan worden gevormd door minimaal drie personen. “Maar het liefst gaan we in zee met een vijftal”, zegt Bloem. Mochten zich op termijn niet voldoende personen melden dan heeft de Pekelder een plan B. Verder met interim bestuurders uit de Huurders Koepel Acantus (HKA) uit bijvoorbeeld Delfzijl en Veendam.

BOW

De kans is echter groter dat de HIP bij te weinig bestuursleden zich gaat aansluiten bij bijvoorbeeld de Bewoners Organisatie Westerwolde (BOW), voorheen Bellingwedde (BOB). Met deze groep lopen al contacten. Bloem zegt te hopen dat het niet zover hoeft te komen. Het werk van de stichting HIP bestaat voornamelijk uit overleg met de gemeente Pekela, met de Woongroep Acantus, met de HKA en met de huurders in Pekela.

“Wat dit laatste betreft het liefst persoonlijk”, zegt Egge Bloem. Bestuursleden van HIP moeten huurder zijn van Acantus en moeten wonen in de gemeente Pekela. Het kantoor van de vroegere BOP in wooncentrum de Wieke in Oude Pekela is afgestoten. Nog niet duidelijk is waar HIP straks zitting gaat houden. Dat kan zijn in mfc De Binding, in De Molenhof of in een ruimte van restaurant Pekelahof.