GroenLinks wil parlementaire enquête Groningen in 2020

GroenLinks wil dat de Tweede Kamer dit jaar nog aan de voorbereidingen voor een parlementaire enquête over Groningen begint zodat deze in 2020 kan plaatsvinden.

Tweede Kamerlid van de partij Tom van der Lee stelt dit vandaag voor tijdens het debat over de schadeafhandeling en versterkingsoperatie in Groningen. Van der Lee wil dat de praktische uitvoering van de schadeafhandeling en versterking voor de Groningers nu zo snel als mogelijk echt tot stand komt. Vervolgens is de tijd rijp om terug te kijken.

Risico’s

De enquête moet onderzoeken hoe de overheid om is gegaan met de risico’s van de gaswinning. Jarenlang is ontkend dat er risico’s waren. Toen dat eenmaal erkend werd, werd gezegd dat er geen alternatief was voor de Groningse gaswinning. Toch bleek in het afgelopen jaar dat het wel degelijk mogelijk was de gaswinning terug te brengen zonder dat Nederlandse huishoudens in de kou kwamen te zitten.

Tom van der Lee: "Groningers hebben er recht op te weten hoe het zit. Hoe heeft dit grote falen van de markt en de overheid kunnen ontstaan? En hoe kan het dat decennialang niet de staat of de Groningers, maar vooral Shell en ExxonMobil de baas waren over de gaswinning?"

Het zwaarste middel

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht om te verschijnen en bovendien staan alle sprekers onder ede. Dat betekent dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens meineed wanneer blijkt dat ze niet de waarheid spreken.