Joodse streekgenoten in de veenkoloniën

Het orkest van de Veenkoloniën onder leiding van Lubertus Leutscher brengt zondag 10 februari vanaf 15.00 uur, in samenwerking met bekende artiesten als Bert Hadders, het Bolotny trio en Hanneke Tichelaar, een bijzondere muzikale voorstelling naar De Klinker in Winschoten.

Centraal in de voorstelling staat het verhaal van de bekende Joodse familie Stoppelman, die als muziekgezelschap op vele bruiloften en partijen speelde. Dit verhaal wordt verteld door Beno Hofman. Hij geeft inzicht in de rijke en bijzondere cultuur van de Veenkoloniën in de jaren twintig.

Familie Stoppelman

Het verhaal van de familie Stoppelman wordt omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van Tim Nobel en prachtige klassieke werken door het 80-koppige Orkest van de Veenkoloniën. Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is Machmes Wos, gecomponeerd door Louis Andriessen en speciaal voor het VKSO gearrangeerd door Bob Zimmermann.

De rode draad

Machmes Wos vormt de rode draad in de herdenkingsvoorstelling die samen met de Stichting Narare en ROODPALEIS onder leiding van Betsy Torenbos in Westerbork wordt uitgevoerd. Dit unieke concert is de start voor een serie performances die de Stichting Narare (samenwerkingspartner in het project) vanaf 31 maart met medewerking van VKSO-musici gaat uitvoeren.

Een expositie over de Joodse cultuur in de Veenkoloniën maakt deel uit van dit bijzondere project. De expositie geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Groningse en Drentse Veenkoloniën en de muziek in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie is van 5 tot en met15 februari te zien in cultuurhuis De Klinker.

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling Joodse streekgenoten op zondag 10 februari zijn te verkrijgen via de theaterkassa en de website www.indeklinker.nl.