Shantykoor Maritiem uit Winschoten bestaat deze maand 25 jaar

Shantykoor Maritiem uit Winschoten bestaat deze maand, om precies te zijn op 21 februari, op de kop af 25 jaar. Dit wordt gevierd met een inloopconcert op zondagmiddag 24 februari van 13.45 tot 18.45 uur in de grote zaal van het plaatselijke cultuurhuis De Klinker.

Maritiem wil met dit concert een ieder bedanken voor hun jarenlange ondersteuning en ook een ieder mee laten genieten van de vele shanty’s en zeemansliederen. Medewerking wordt verleend door de Duitse koren  Shanty-Chor Overledinger Jungs Collinghorst (Rhauderfehn), Shanty-Chor Spaden, Shanty-Chor Die Freesen ut Varel, Störtebeker Shanty–Chor Marienhafe e.V. (Hage) en Shanty–Chor Bootsmannkaffee (Brake). De entree voor zowel donatuers als niet-donateurs is gratis.

Op 21 februari 1994 werd het shantykoor opgericht tijdens een bijeenkomst van 39 personen in restaurant De Drie Zuilen in Winschoten. Van het toenmalige bestuur is Henk Dale de enige persoon die heden ten dage nog bestuurslid is van Maritiem.

In december 1994 bestond het koor uit 48 zangers. Daarvan zijn nog nog acht personen aktief lid, te weten: Herman Teuben, Jacob Bolhuis, Henk Dale, Geert Spieard, Abel Brink, Meind de Wit, uken Bakker en Klaas Roemeling.

Zaal Irene

Na één keer te hebben gerepeteerd in restaurant De Drie Zuilen werden de repetities verplaatst naar het verzorgingstehuis De Renselheerdt. Momenteel repeteert het koor elke maandagavond in de Vennekerk (Zaal Irene) van 20.00 tot 22.00 uur. Muzikaal en artistiek leider is Georg Kühn.

Repertoire

Het repertoire van Maritiem bestaat uit Engelse, Duitse, Nederlandse en zelfs Groningse shanties en seasongs. Ook eigen composities en teksten, natuurlijk met een maritieme achtergrond, zijn een uniek onderdeel van hun uitgebreide repertoire.

Hoogtepunten in het 25-jarig bestaan zijn onder meer het uitbrengen van vijf cd's, reizen naar Olomouc in Tjechië, naar
Überlingen aan de Bodensee en Trier, de donateursavonden en het jaarlijkse shantyfestival in de binnenstad van Winschoten.