Sneeuw en gladheid vanuit het westen

Regio - Het is nú nog droog, maar vanuit het westen gaat het op veel plaatsen een tijd sneeuwen. De late ochtendspits kan hierdoor hinder ondervinden. De meeste sneeuw valt aan het eind van de ochtend en vanmiddag. In totaal kan 1-4 cm vallen. Daarbij staat een gure wind. Vanmiddag zal de sneeuwval afnemen en dat is gunstig voor de avondspits. Vanavond valt in het oosten nog een beetje sneeuw.

Op dit moment is het nog droog en ondervindt het wegverkeer weinig hinder van het winterweer. Met -1 graad in het westen tot -5 graden in het zuidoosten is het minder koud dan afgelopen nachten, maar er staat wel een gure wind. Voor het gevoel is het vanochtend -6 tot -10 graden.

Vanaf een uur of acht begint het in Zeeland te sneeuwen en aan de kust valt regen en natte sneeuw. Een paar uur daarna begint de sneeuwval in de westelijke Randstad. Het sneeuwt niet heel hard, maar wel op grote schaal. Later in de ochtend breidt de lichte sneeuwval uit naar de gehele westelijke helft van het land en zal het landschap geleidelijk wit kleuren. De meeste sneeuw wordt later in de ochtend en aan het begin van de middag verwacht. In totaal zal in het westen op veel plaatsen 1-2 cm en lokaal 3-4 cm vallen.

In Utrecht gaat het later in de ochtend sneeuwen, zodra de spits grotendeels voorbij is. Daar sneeuwt het vooral aan het begin van de middag en kan 1-3 cm vallen.

In de oostelijke provincies is het vanochtend droog en kan genoten worden van een mooie zonsopkomst. Vanmiddag gaat het licht sneeuwen en zullen veel mensen aan het eind van de dag onderweg naar huis te maken hebben met lichte sneeuwval. Er valt een dun laagje van 1-2 cm en aan de grens in het noordoosten begint het pas tegen de avond te sneeuwen. In de avond valt in het oosten nog een enkele cm sneeuw. In de nacht naar woensdag kan het door bevriezing op verschillende plaatsen glad worden.

Meeste sneeuw begin middag

In het westen zal de sneeuw in de middag geleidelijk afnemen en dat is gunstig voor de avondspits. Wel kan een klein beetje (natte) sneeuw vallen en aan de kust is kans op wat regen. Doordat de meeste sneeuw in de periode tussen beide spitsen valt zal de overlast meevallen. De sneeuw kan wel gladheid veroorzaken, maar de hoeveelheden zijn niet heel groot. Wie goed oplet kan veel problemen voorkomen. Zeer waarschijnlijk komt het niet tot code oranje.

Lees hier het volledige bericht van Weeronline.

https://nieuws.weeronline.nl/22-1-2019-live-blog-op-grote-schaal-lichte-sneeuwval