Ontmanteling hennepkwekerij Holland Marsh

De politie heeft voor de tweede keer binnen een jaar in hetzelfde pand een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld aan de Holland Marsh in Nieuwe Pekela. De politie is voor nader onderzoek het pand binnengegaan en op de hennepkwekerij gestuit. Burgemeester Jaap Kuin benadrukt geen hennepkwekerijen te dulden in één van de dorpen in Pekela. “Dan grijpen we samen met de politie in.”

De gemeente gaat, aanvullend op deze politieactie, het Damoclesbeleid toepassen. Dit betekent een sluiting van het pand per 21 januari 2019, op last van de burgemeester, voor de duur van 3 maanden. Deze bestuursrechtelijke maatregel kunnen naast de strafrechtelijke maatregel van politie en openbaar ministerie worden opgelegd om de overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen.

Groot belang bij direct ingrijpen
Thuiskwekerijen zorgen voor brandgevaarlijke situaties en ondermijnen de rust en orde in de straat. De gemeente Pekela heeft dan ook groot belang bij het direct ingrijpen na het bekend worden van een hennepkwekerij op een adres.

Er zijn in totaal 290 hennepplanten aangetroffen

Burgemeester Jaap Kuin: “Zodra het vermoeden er is dat er zich een hennepkwekerij bevindt in een woning of pand, dan grijpen we in samen met de politie. Het feit dat een woning schade kan oplopen, met alle gevolgen van dien zoals brand, als gevolg van een illegale hennepkwekerij bij de buren, is reden genoeg om van verdachte adressen melding te maken bij de politie.” Melding maken kan via 0900-8844 of via 0800–7000 (Meld Misdaad Anoniem).