Daniël Ploeger uit Winschoten haalt oude kanonskogel uit het water

Spijkers, schroeven, fietsen en zelfs een computer. Magneetvisser Daniël Ploeger uit Winschoten haalt de meest vreemde voorwerpen uit het water. Onlangs had hij een rond voorwerp aan zijn magneet. Hij dacht in eerste instantie aan een bom. Later bleek het een kanonskogel uit de zeventiende of achttiende eeuw te zijn.

De kogel werd uit het water van de Pekel Aa ter hoogte van de Winschoter Hoogebrug gehaald. "Ik zag het niet gelijk", zegt Ploeger, die samen met zijn vrouw aan het vissen was. "Het was een rond zwaar ding. Bovendien zat het onder de slijk. Toen ik het met een doek schoon had gemaakt werd duidelijk dat het om een kogel ging."

Ploeger bracht donderdag een bezoek aan het Groninger Museum, waar conservator Egge Knol bevestigde dat het inderdaad om een kanonskogel ging. "Hij vermoedt dat de kogel uit de zeventiende of achttiende eeuw stamt. De kogel is gemaakt van gietijzer en weegt rond de acht kilogram."

Half jaar geleden

Ploeger begon een half jaar geleden met magneetvissen, ondanks 'opbeurende teksten' van zijn zoon. "Die zei meteen: Niet doen. Je haalt alleen maar rommel uit het water. Wat moet je daarmee."

Toch besloot Ploeger zich te verdiepen in het magneetvissen. Hij bestudeerde onder meer Facebookpagina's over magneetvissen en metaaldetectie, nam informatie op diverse andere websites tot zich en besloot uiteindelijk toch maar een magneet te kopen. "Normaliter zijn dergelijke magneten 80 tot 100 euro; ik heb er eentje gekocht voor 20 euro. Mocht ik het niet leuk vinden, dan kan ik me er geen buil aan vallen."

Erg leuke hobby

"Tot nu toe vind ik het een erg leuke hobby. De kunst is te gaan vissen, waar de kans bestaat dat je iets niet-alledaags vindt. Zoals bekend is bij de Winschoter Hoogebrug in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. De kans om op die plek iets bijzonders te vinden is dus aanwezig."

In plaats van een geweer of bom uit de Tweede Wereldoorlog, werd het dus een kanonskogel van een paar eeuwen daarvoor. Een 'kleinood' die Ploeger na zijn bezoek aan het Groninger Museum weer mee naar huis heeft genomen. "Misschien dat een museum belangstelling heeft, maar dat zie ik dan nog wel. Voorlopig ligt hij veilig bij mij thuis."