Gerrit en Arjan blikken terug op tocht naar de Noordkaap: 'Het was een pokke-eind'

Gerrit Heeres uit Vklagtwedde en Arjan de Boer uit Oude Pekela namen, onder de naam Team Locome, deel aan de Arctic Challenge, een tocht van 7000 kilometer naar de Noordkaap en terug. "Het was een pokke-eind", vat Heeres de tocht in een paar woorden samen. "Maar wel een hele mooie ervaring", voegt De Boer toe.

Startpunt was Vliegveld Twenthe, waar 35 teams - onder wie een team van RTL7 - aan de start verschenen. Daags vóór de start waren de twee al naar Oost-Nederland gereden. "We hebben daar in de buurt overnacht bij Van der Valk. De deelnemers reden vanaf het parkeerplaats van het tuincentrum in Denekamp naar Vliegveld Twenthe, waar ze de eerste coördinaten doorkregen."

2910 Kilometer

De eerste etappe was meteen een hele pittige over maar liefst 2910 kilometer. Van Sala en Arvidsjaur in Zweden ging de rit naar eindbestemming Alta in Noorwegen. "Je krijgt van de organisatie - de zogenoemde backoffice zit in Enschede - de eerste coördinaten door, waarna je vervolgens weer nieuwe coördinaten krijgt. De uitdaging is om in zo min mogelijk kilometers en met de juiste snelheid de route af te leggen. Je krijgt per rit 500 punten. Als je je bijvoorbeeld niet aan de snelheid houdt, gaan er punten van af. Sjoemelen kan niet, want je wordt als deelnemer middels een track & trace-systeem gevolgd."

"Ook is het mogelijk om een joker in te zetten, als je denkt dat je bij een bepaalde rit veel punten kunt scoren. De punten worden dan verdubbeld."

Heeres en De Boer besloten al vrij vroeg in de 'race' zich niet te gaan richten op een zo hoog mogelijke klassering in het eindklassement. "We hadden zoiets van: Misschien komen we hier nooit meer. We willen onderweg ook veel zien en genieten van de route", zegt Heeres.

"Maar je had er fanatiekelingen bij. Wij hebben bijvoorbeeld even rustig rondgekeken op de Noordkaap, maar anderen reden meteen weer door", vult De Boer aan.

In Finland hebben de deelnemers twee nachten in hetzelfde hotel gezeten. Daar stond ook een aantal activiteiten op de rol, van ijskarten en een trip met een sneeuwscooter tot een Huskytocht. 

Niet iedere deelnemer evengoed voorbereid

Het viel beide heren op dat niet iedere deelnemer even goed was voorbereid. "Er reed bijvoorbeeld ook een Chinees team mee, in een tweewielaangedreven auto, terwijl de andere kandidaten allemaal in auto's met vierwielaandrijving reden. Nou dat merk je echt wel. Bovendien had het Chineze team ook maar één chauffeur, die onderweg uiteraard zo nu en dan even een paar uurtjes slaap pakte. Dit team kwam dan ook steevast na iedere rit pas 's avonds laat of 's nachts aan bij het hotel."

"Het ging trouwens meteen mis met dit team", zegt Heeres. "Ze belandden op een gegeven moment met hun wagen op de kop in de sloot." Met wat ducktape hier en daar kon de rit uiteindelijk wel worden vervolgd. "En ze hebben de hele tocht ook uitgereden."

"Er reed namens de organisatie ook een serviceteam mee, mochten er onderweg kleine reparaties aan de wagens nodig zijn."

Redelijk begaanbare wegen

"Verder was er een vrouwelijke chauffeur die bij het eerste vlokje sneeuw over haar toeren raakte. Nou dan heb je het volgens mij niet goed begrepen", zegt Heeres. "Mij kan het vaak niet gek genoeg. Nu reden we in Finland over redelijke begaanbare wegen, maar ik heb ook in het verleden meegedaan aan de Carbage Run en aan de Barrel Challange, waar we door plekken reden waar een enorme laag sneeuw lag en de sneeuwkettingen om moesten. Prachtig!"

Drie auto's hebben de tocht niet uitgereden. Eentje werd van achteren aangereden door een vrachtwagen, eentje vloog van de weg en eentje kreeg een eland voor de motorkap. "Daar moet je altijd voor uitkijken. We hebben onderweg bijvoorbeeld ook een Moosse gezien langs de weg. Zo'n dier weegt rond de 700 kilogram. Die moet je niet voor de auto springen..."

Ook de wagen van RTL7 kwam niet schadevrij 'uit de strijd'. "De wagen kon niet verder, maar tot onze verbazing stond er daags erna een nieuwe wagen van RTL7 klaar."

Arctic Challange op RTL7

De reportage van RTL7 over de Arctic Challenge is op 3, 10 en 17 februari op televisie te zien; de uitzendingen beginnen om 16.30 uur.