Pekelder scheepsbouw centraal in vierde Proatcafé

Het eerstvolgende Pekelder Proatcafé, georganiseerd door stichting Siepco en de Culturele Commissie Pekela (CCP) vindt plaats op dinsdag 5 februari in mfc De Binding in Oude Pekela. Aanvang is 19.30 uur en de entree vijf euro.

Sebes Zevenhuizen, voormalig huisarts te Oude Pekela, bestuurslid van Siepco en kenner bij uitstek van de vroegere scheepsbouw in Pekela zal een lezing houden over het vervaardigen van de houten schepen op de vele vroegere werven langs het Pekelder Diep.

Zoals wellicht bekend kenden de Pekela’s destijds veertien werven. Zevenhuizen zal vertellen waar de hellingen zich bevonden en hoe de bouw van de toenmalige zeilschepen, die uitzwierven over de hele wereld, in zijn werk ging. Ook zal hij verhalen over belangrijke uitvindingen in die tijd, zoals de ontdekking en bouw van zaagmolens. Natuurlijk blijven zeilmakerijen, touwslagerijen, tuigagewerkers en ook bijvoorbeeld ankersmeden niet buiten de inleiding van Zevenhuizen.

Krzysztof Groen

Geboren Oude Pekelder Bram Wiekens uit Ommelanderwijk en Trijnko Pelgrim uit Oude Pekela, schrijver en verteller en tevens voorzitter van Siepco, komen ook weer met hun vertelsels aan het woord. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Krzysztof Groen, door zijn vergelijkbare stem ook wel de Johnny Cash van Oost-Groningen genoemd.

The Ro-d-Ys

Praotcafé is al een aantal keren georganiseerd. In oktober vorig jaar met een bijdrage van Jaap Spelde over de vroegere Pekelder rockformatie The Ro-d-Ys, in november in De Kiepe met een bijdrage van Willem Foorthuis over de economische bloei van Pekela in de 17e eeuw en in ontmoetingscentrum De Riggel met een historisch overzicht van de Boven Pekelder gebieden Hoetmansmeer en Wildeplaats, door de geschiedkundige Jochem Abbas uit Sellingen.