Tocht om de Noord dit jaar zeker door Pekela

Het zeer bekende, jaarlijkse wandelevenement Tocht om de Noord (TodN) in de provincie Groningen gaat dit jaar ook door de gemeente Pekela. Dat werd eind vorige week bekend.

Omdat het thema dit keer is ‘Adem van het industriële erfgoed’ staat Pekela mede op de lijst van dorpen en gemeenten die worden bezocht. Ook dit jaar kent TodN, die altijd in het laatste weekend van september wordt gelopen, twee afstanden. 40 en 25 kilometer.

Vermoedelijk leidt de langste route door Pekela. Waarschijnlijk op de zaterdag. Gestart wordt in Veendam. Het is de bedoeling dat de langeafstandlopers per Star-trein naar beginplaats Stadskanaal worden gebracht. Vandaar wordt gekoerst naar Alteveer om
(waarschijnlijk) via de Poortmanswijk naar Nieuwe Pekela te wandelen. Langs het Pekelder Diep wordt verder gelopen naar Oude Pekela. Onderweg kunnen de tippelaars Museum Kapiteinshuis bekijken, langs of door de steenfabriek van Strating BV wandelen om vervolgens door de hallen van Siepco in Oude Pekela te kunnen lopen. Via de plaatselijke watertoren leidt de route in de richting van de puinbreker in Zuidwending waarna eindbestemming de Sorgvliethal in Veendam wordt aangehouden.

Aan TodN doen elk jaar zo’n 5000 belangstellenden mee. Vanaf 1 maart kan worden ingeschreven. Woensdag 13 februari is er nog een routebijeenkomst in cultureel centrum vanBeresteijn in Veendam. Voor dit evenement zijn alle dorpen die worden bezocht uitgenodigd.