Proefwoning in Nieuwolda wordt projectbureau

Hilde van Ree, directeur van woonstichting Groninger Huis, maakte naandag - tijdens de officiële aftrap van het project Nieuwborgen.net - bekend dat de nul-op-de-meterwoning aan de Lindelaan in Nieuwolda ingezet wordt als projectbureau voor aardgasvrij Nieuwolda en Wagenborgen.

Een andere primeur is dat Groninger Huis een modelwoning vol met nieuwe technieken gaat inrichten in het bestaande woningbezit in Hoogezand.

2000 Bezoekers
De proefwoning in Nieuwolda is lange tijd gebruikt als modelwoning voor thuistechnologie. Door middel van thuistechnologie kunnen mensen langer zelfstandig in hun woning blijven wonen. Ruim 2000 particulieren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties bezochten de modelwoning. Tot 1 januari 2019 hebben 250 mensen in de woning gelogeerd.

Modelwoning in Hoogezand
De aanbevelingen die de logees na afloop van de logeerpartij aan Groninger Huis gaven is de input voor de volgende modelwoning. Deze modelwoning komt in het bestaande woningbezit van Groninger Huis in Hoogezand. Het adres van de woning wordt bij de start van het project bekend gemaakt.

“We vinden het belangrijk dat, na het succes in Nieuwolda, de mensen in Hoogezand-Sappemeer en omgeving ook kennis maken met thuistechnologie en zich bewust worden van de mogelijkheden van de sensoren. In dit gebied is de bevolkingsdichtheid groter dan in Nieuwolda en neemt ook de vergrijzing toe. De overheid wil dat de mensen langer zelfstandig thuis wonen en wij denken daarin mee”, aldus Van Ree.