Afsluiting project 'Herstel van de Oudeschansker kolk’

Het project ‘Herstel van de Oudeschansker kolk’ van IVN afdeling Westerwolde - Oldambt, wordt op woensdag 13 februari afgesloten.

In de Garnizoenskerk van Oudeschans gaat de documentaire ‘De Oudeschansker kolk – Een geschiedenisboek onder water’ in première en doet IVN kort verslag van het verloop van het project. Daarna zal gedeputeerde Staghouwer het project officieel afsluiten.

Kolken in het Dollardgebied

In 2014 is de werkgroep Oldambt van IVN afdeling Bellingwedde gestart met haar project ‘Kolken in het Dollardgebied’. Daarin gingen de vrijwilligers op zoek naar de nog aanwezige kolken die het gevolg waren van dijkdoorbraken van de Dollard, door de eeuwen heen. In totaal zijn 30 kolken, voornamelijk in de gemeenten Oldambt en nu Westerwolde, teruggevonden en beschreven. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een plan van aanpak voor de kolken. Daarin wordt voorgesteld om een aantal kolken te herstellen. De Oudeschansker kolk is in 2018 als eerste aangepakt.

Het herstel van de Oudeschansker kolk geldt als een pilot project. Dat wil zeggen dat ervan willen leren voor de aanpak van volgende kolken. Daarom was het van groot belang om het proces goed te documenteren. Een element daarvan is dat we Margriet Westerhof hebben gevraagd om een film te maken van het project. Na de afronding van de werkzaamheden in november 2018 is de film gemonteerd en is deze klaar voor een eerste vertoning. 

Programma:
14.30 uur - Verzamelen bij de kolk.
14.45 uur - Wandeling naar de Garnizoenskerk.
15.00 uur - Première van de film‘ De Oudeschansker kolk; Een geschiedenisboek onder water’.
15.35 uur – Kort verslag van project.
15.45 uur – Toespraak van wethouder Bart Huizing.
16.00 uur – Toespraak en afsluiting project door gedeputeerde Henk Staghouwer, aansluitend borrel.