Klots - Opknapbeurt (Column David Stolk)

De mond viel nog net niet open. Mijn verbazing werd echter wel getriggerd. In het Dagblad van het Noorden las ik over een proefballonnetje van de VVD-wethouder in onze gemeente.

Landelijk wordt de ene na de andere proefballon de lucht ingelaten door de steeds populistischer wordende fractieleider van de VVD. Er worden zoveel ballonnen opgelaten dat mensen denken dat er wederom een feestelijke opening ergens is. Natuurlijk is het dan logisch dat VVD-prominenten, aan de witte wijn lurkend, aanwezig zouden zijn, maar nee. Het zijn slechts proefballonnen.

Het Marktplein in Winschoten behoeft een flinke opknapbeurt, zo vindt de wethouder. Na de Poort van Winschoten moet ook het uitgaansplein opnieuw in de lak. Dat is alleen toch nog niet zo heel lang geleden al gebeurd? Wanneer is het autovrij geworden? Het is toch nog niet zo lang geleden dat de fonteintjes er kwamen en de lichtgevende ufo’s? Nee, dat is inderdaad nog niet zo lang geleden. Dat de markt werd verplaatst naar het megalomane ’t Rond. Nee, dat is nog geen vijftien jaar geleden. Maar zo snel gaat het blijkbaar. Vergankelijke visie en stedenbouw.

De aandacht verschuift constant

Het is de gemeente Winschoten en later Oldambt eigen. De aandacht verschuift constant. Van Torenstraat, Marktplein en ’t Rond naar Klinker, Moushorn en De Toekomst. En laten we natuurlijk de historische haven niet vergeten. Het enige historische aan deze haven is het oude bruggetje van Winschoterzijl, en dat is daar neergezet omdat dat zo mooi bij dat pand van Leenbakker en Jysk paste. Wanneer je als toerist de bordjes in Winschoten volgt naar de historische haven dan verwacht je wel wat. Misschien geen replica van de Zeven Provinciën, maar wel wat leuke panden, schepen en steigers. Op een paar prachtige panden na, die grotendeels nog in de steigers staan, kom je van een koude kermis thuis.

De aandacht wordt momenteel verdeeld onder de Poort van Winschoten, het nieuwe multifunctioneel gebouw met ambtenaar en rookworsten en de nieuwe Toekomst. Het Marktplein moet hier blijkbaar ook een graantje van meepikken. Het Marktplein dat
nooit een Marktplein is geweest. Het is de oude begraafplaats van de kerk, daarom ligt deze ook zo decentraal. Zeer recent heeft waarnemend burgemeester Rika Pot eigenhandig het plein een opknapbeurt gegeven door twee nagenoeg illegale etablissementen te sluiten. In een van deze uitspanningen werd zelfs nauwelijks meer drank geschonken, maar aan VVD-proefballonnen gelurkt.

Parkeerplaatsen in ere herstellen

Ik denk dat ze het plan hebben om de parkeerplaatsen weer in ere te herstellen en de markt terug te halen. Om te vertrekken van het Marktplein was een idee ooit van de kooplui zelf. Ik zie geen reden waarom de markt terug zou moeten. Om tegen dichte cafés aan te kijken? Over glaswerk en ampullen te struikelen? Ik denk niet dat ze staan te trappelen. Er is wel behoefte aan een normaal uitgaanscentrum. Met mooie terrassen, prettige cafés, twee bioscoopzalen en een paar leuke restaurantjes.

Het is nu teveel gefocust op maar een paar uurtjes per week en op een kleine doelgroep. Misschien is het een idee de horeca focus te verleggen rondom dit plein. In plaats van ze door de hele stad te laten versplinteren. Draag zorg voor adequate handhaving, steun de goede ondernemers en zorg dat het goed onderhouden wordt. Dat scheelt een zoveelste opknapbeurt.