PVV Pekela wil Pekelders behoeden voor 'klimaatgekte'

De PVV in Pekela wil de inwoners van die gemeente behoeden voor wat zij noemt de 'klimaatgekte'. De fractie ging dinsdag, tijdens de raadsvergadering, dan ook niet akkoord met het voorstel van het college over de zonneparken in het buitengebied.

Arthur van Dooren, fractievoorzitter PVV Pekela: "De PVV Pekela vindt dat je de Pekelders niet mag opzadelen met zonneparken in het buitengebied van Pekela ter grootte van maar liefst 700 voetbalvelden, ofwel 350 hectare, zoals het college uiteindelijk zou willen. Ook de subsidie die daarmee gepaard gaat is de PVV Pekela een doorn in het oog. Subsidie die onder meer door de Pekelders zelf wordt betaald middels hun energierekening, maar die later mogelijk door een lastenverlichting als een sigaar uit eigen doos wordt terug gegeven."

Landbouwgrond moet worden ingezet voor voedselproductie

Ook het gebruik van goede landbouwgrond vindt de PVV Pekela onaanvaardbaar. Landbouwgrond moet, volgens de PVV, worden ingezet voor voedselproductie. "Als we nu landbouwgrond gaan gebruiken voor zonneparken dan zal al snel de prijs voor diverse producten oplopen, omdat er schaarste op de markt zal ontstaan. Naast minder voedselproductie zal ook de werkgelegenheid afnemen: denk aan minder werk voor loonwerkers, campagne chauffeurs, minder werknemers bij de Avebe door kleinere oogsten etcetera."

Snelheid niet goed en ook niet doordacht

De snelheid waarmee nu allerlei duurzaamheidsprojecten worden opgestart is naar de mening van de PVV Pekela niet goed en ook niet doordacht. Onduidelijk is, zo wordt gesteld, wie de prijs gaat betalen. Van Dooren: "PVV Pekela pleit voor het gezonde boerenverstand. Subsidie mag niet de boventoon voeren voor projectontwikkelaars die de Pekelder grond even komen kopen, om vervolgens met gevulde zakken er weer vandoor te gaan."

De PVV denkt dat de Pekelders vervolgens zullen blijven zitten met zonneparken ter grootte van 700 voetbalvelden, die daar de komende 30 jaar zullen blijven staan.