Bloemetje van de Week voor Lies Venema uit Winschoten

Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden iedere week genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Lies Venema uit Winschoten. Ze werd genomineerd door Marjan Hoekstra.

Zij schreef:  “Ik wil graag Lies Venema nomineren voor het bloemetje van de week. Een ieder die haar kent zal het met mij eens zijn dat zij dit verdient. Ze is 75 en doet nog steeds veel vrijwilligers werk. In Old Wolde, bij het Rode Kruis, De Zonnebloem, Welfare, koken voor ouderen, koken voor alleenstaanden, oppassen, ja wat doet ze niet. Boodschappen of even met een vriendin naar het ziekenhuis. Eigenlijk verdient ze een lintje voor al het werk dat ze doet en al heeft gedaan. Ja, als iemand het verdient, is zij het!”

“Ze doet het allemaal met veel liefde en plezier. En dat terwijl ze zelf geen gemakkelijk leven heeft gehad. Twee mannen verloren, altijd hard gewerkt tot aan haar pensioen, reuma. Ze is een voorbeeld voor velen. Een warm liefdevol mens met een gouden hart.”

Brocante

De initiatiefnemers van het Bloemetje van de Week, Jos Schaafsma en Pascal Meinder, worden gastvrij ontvangen in de smaakvol ingerichte woonkamer. Brocante, ietwat antiek, met elegante curiosa aan de muur. “Veel van deze spulletjes heb ik gevonden bij de kringloop. Bijna iedere week ga ik daar wel even heen”, vertelt Lies terwijl ze koffie inschenkt. Marjan is er ook. Zij is één van de vijf kinderen van Lies. “We hoeven ons geen zorgen te maken datmoeder zich verveelt. Of dat ze alleen thuis is. Ze heeft bijna iedere dag wel een activiteit.”

“Ach”, zegt Lies: “Zo ben ik nu eenmaal en zo zal ik ook wel blijven.” Terwijl haar dementerende echtgenoot in Old Wolde verbleef, werkte zij daar ook, op een andere afdeling. Haar kleinkinderen deden een opleiding in de zorg en liepen er stage. “Als mijn kleindochter vertelde dat haar oma ook in Old Wolde was, vroeg haar begeleider op welke kamer dan. ‘Nee, ze wérkt hier!’ zei mijn kleindochter dan.”

“Na mijn 65e ben ik als vrijwilliger in Old Wolde blijven werken. In het winkeltje en in het bruin café. Ik heb er ook zes jaar in de cliëntenraad gezeten. Ik heb zoveel meegemaakt. Ik kan er wel een boek over schrijven. En eigenlijk doe ik dat ook: toen
mijn man dementerend was, ben ik begonnen met een dagboek.”

Dagboek

Lies pakt haar dagboek erbij en leest er uit voor. Zo ontdekken we dat ze nóg meer doet dan in de nominatie al werd vermeld. “Breien en haken is een hobby van mij. Sjaals en mutsen. Als ik een fiets zie staan met een kinderzitje, dan doe ik daar een sjaal of kindermuts in de fietstas. Met een briefje erbij dat het een cadeau is. Dat is een initiatief van de facebook-groep ‘De anonieme sjaal’. Laatst zag ik een meisje lopen bij de Lidl met een mutsje op haar hoofd dat ik gebreid had. Dat is hartstikke leuk.”

Marjan zegt: “Ze maakt ook vaak fietstochten. 60 km fietsen in een middag”. Lies vult aan: “Ja, maar wel op een elektrische fiets. Dit is al mijn derde elektrische fiets. Ze zeggen altijd: ‘Waar haal je de energie vandaan’ .. Mijn vader was precies zo. Ik zit niet graag achter de geraniums. Ik ben wel alleen, maar zeker niet eenzaam.”

Nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek