Pekelder Proatcafé trekt vol huis

Het vierde Pekelder Proatcafé in mfc De Binding in Oude Pekela medio vorige week heeft veel bezoek opgeleverd. Meer dan 100 belangstellenden bevolkten de ruimte die voor de organisatoren, de Culturele Commissie Pekela (CCP) en Siepco, waren ingeruimd.

Op de agenda stonden een lezing over de vroegere scheepsbouw in de Pekela’s, door Sebes Zevenhuizen en een verhaal van schrijver/verteller Trijnko Pelgrim dat handelde over een klant in een kleine lokale timmerwinkel die alles wilde weten over schroeven. Songwriter Krysztof Groen zorgde met zijn inmiddels bekende liedjes voor de muzikale omlijsting.

Houten vrachtschepen

Zevenhuizen, tot voor enkele jaren terug nog werkzaam als huisarts in Oude Pekela en alweer een paar jaar bestuurslid van Siepco, vertelde de volle zaal over de zeer succesvolle bouw van houten vrachtschepen op de in totaal veertien werven die de Pekela’s destijds rijk waren. Bekende namen van werfeigenaren als Koerts, Wortelboer en De Boer passeerden het verhaal van Zevenhuizen alsook veel beeld- en tekstmateriaal dat de geboren Meppeler had meegebracht.

Enkele honderden schepen liepen in Pekela van stapel en de vloot van Pekelder schippers en kapiteins was groter dan die van bijvoorbeeld Zaandam. De voorspoed eindigde toen grotere, metalen schepen zich aankondigden. Deze vaartuigen konden vanwege de geringe breedte en diepgang van het Pekelder Diep niet meer in de dorpen worden gebouwd.

Sjoerd Mulder

Het laatste Proatcafé van dit seizoen vindt volgende maand plaats en wordt gehouden in ontmoetingscentrum De Kiepe in Nieuwe Pekela. Gastspreker is dan Sjoerd Mulder die gaat vertellen over de vele zaken, bedrijfjes en winkeliers die langs het Pekelder Diep waren gevestigd. Van de vroegere neringdoenden en hun panden is tegenwoordig (bijna) niets meer over. Ook Mulder zal beeldmateriaal tonen.