Eerbetoon aan de familie Stoppelman in De Klinker

Het theater- en muziekstuk Streekgenoten ging zondagmiddag in De Klinker in Winschoten in première gegaan. De voorstelling werd bekeken en beluisterd door enkele honderden belangstellenden. Aan het einde van het optreden gaven ze musici, verteller, zanger en zangeres als ook de tekstschrijver een staande ovatie.

Streekgenoten vertelt over het leven van muzikale Joodse families van voor de Tweede Wereldoorlog die woonden in de Groninger en Drentse Veenkoloniën. Omdat joden destijds veel beroepen niet mochten uitoefenen werden ze vaak handelaar, slager, muzikant of dansleraar. Historicus Beno Hofman uit Groningen deed onderzoek naar zulke families en stuitte tijdens zijn speurtochten op de familie Stoppelman uit Oude Pekela. Het grote gezin werd uiteindelijk leidraad in Streekgenoten,
waaraan tevens een kleine expositie is verbonden.

Het verhaal van de Pekelder familie – met onder anderen een vader met zeven zonen die gezamenlijk een orkest vormen- wordt op het podium vertolkt door het Veen Koloniaal Symfonie Orkest (VKSO), het Bolotny Trio, verteller Beno Hofman, zanger Bert Hadders en zangeres Hanneke Tichelaar. Hofman, gekleed in een fraai kostuum uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, opent de voorstelling.

Bolotny Trio

Tijdens de vertelling(en) speelt het Bolotny Trio kalme klezmermuziek. Dit zwelt echter aan als Hofmans vertelling spannender wordt. Bert Hadders wisselt af met Groningstalige nummers. Een van de liedjes, ‘Dunder in ’t Oosten’, kondigt aan dat voor de Joden moeilijke tijden gaan aanbreken. Afwisselend speelt het VKSO aan klezmer gerelateerde klassieke stukken. De voorstelling eindigt met Hofmans woorden: ‘ook met de Stoppelmannen liep het niet goed af’.

Dat het publiek echter niet verdrietig naar huis gaat, komt door de prachtig uitgevoerde muziek door VKSO en Bolotny. Met name de kleine Sergei Bolotny laat horen een virtuoos te zijn op zijn viool. Dirigent Lubertus Leutscher haalt verder al het mogelijke uit zijn orkest en zanger Bert Hadders imponeert door zijn teksten. Mezzosopraan Hanneke Tichelaar krijgt met een prachtige solo het publiek muisstil.

Behalve de familie Stoppelman leidt Hofman ook andere Joodse musici en dansfenomenen door de ’jaren twintig en dertig'. Streekgenoten is behalve een prachtig theaterstuk tevens een fantastisch eerbetoon aan de Pekelder familie Stoppelman. 

Drie mogelijkheden

Personen die Streekgenoten hebben gemist, hebben nog drie keer de mogelijkheid om de voorstelling te bezoeken. In De Tamboer en Hoogeveen op 24 februari, in theater Geert Teis te Stadskanaal (17 maart) en in cultuurcentrum De Voorhof in Westerbork op 31 maart.